Eveniment

PIB in T3,+9,1%: explozia agriculturii a compensat incetinirea industriei si a serviciilor

PIB in T3,+9,1%: explozia agriculturii a compensat incetinirea industriei si a serviciilor

Cresterea PIB 2004-2007

03.12.2008, 19:39 18

Cresterea economica a accelerat in trimestrul al treilea la 9,1%, ducand avansul PIB la noua luni la 8,9%, evolutia fiind sustinuta in principal de cresterea inregistrata de agricultura si contructii, in timp ce serviciile si industria au incetinit semnificativ.

Evolutia a fost determinata de agricultura, care dupa seceta din 2007 a avut o productie record, astfel incat a crescut trimestru la trimestru cu cel mai inalt ritm de crestere inregistrat vreodata, de aproape 35%. Industria si serviciile au incetinit la jumatate fata de ritmul anterior.
Analistii sustin ca avansul PIB din trimestrul al treilea s-a bazat pe o crestere conjuncturala a agriculturii si a consumului, a carui ajustare este inevitabila.
"Vedem o accelerare importanta a consumului. Ajustarea acestuia este inevitabila si trebuie facuta cat mai repede. Guvernul trebuie sa ajusteze cumva consumul si repede, astfel o va face piata si va fi dureros", spune Ionut Dumitru, economistul -sef al Raiffeisen Bank.
Economia Romaniei a evoluat in contrast cu zona euro, cresterea PIB survenind pe fondul contractarii economiei comunitare.
Conform datelor Eurostat, agricultura si constructiile au inregistrat o crestere de 34,8%, respectiv 28,6%, in timp ce industria si serviciile au incetinit semnificativ, la 2,9% si 3%.
Categoria agricultura-vanatoare-silvicultura-pescuit a accelerat cresterea de la 3,7% in trimestrul al doilea la 34,8% in iulie-septembrie, in principal datorita caracterului sezonier al activitatilor. Acest domeniu a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2007, o scadere de 22,4%.
Daca excludem agricultura, cresterea fata de trimestrul III 2007 a fost 6,5%, cea mai mica din trimestrul II 2005 pana acum, media in ultimii 3 ani fiind de 8,6%. Sectorul constructiilor a rezistat bine in ciuda temerilor privind o incetinire sau chiar o corectie semnificativa a pietei. Ritmul de crestere a incetinit de la 33,9% in aprilie-iunie la 28,6% in trimestrul al treilea, dar a continuat sa sustina puternic cresterea economica.
Industria, excluzand constructiile, a decelerat semnificativ, reducandu-si la jumatate avansul, de la 6,1% in trimestrul al doilea la 2,9% in intervalul iulie-septembrie. In trimestrul al treilea din 2007, industria a inregistrat un ritm de crestere de 5,1%, superior celui din trimestrul anterior.
Industria a incetinit semnificativ, afectata de reducerea cererii de importuri in UE, dobanzile restrictive si reticenta bancilor in a acorda credite urmand sa contribuie, de asemenea, la incetinirea activitatii industriale, potrivit analistilor.
Si sectorul serviciilor a consemnat o scadere importanta a ritmului de crestere, de la 8,7% in trimestrul trei din 2007 la 3% in iulie-septembrie 2008.
La nivelul serviciilor, cel mai mult si-au redus avansul intermedierile financiare si serviciile de afaceri, inchiriere si real estate.
Astfel, cresterea acestui segment s-a redus de la 6% in trimestrul trei din 2007 si 6,5% in aprilie-iunie, la doar 2% in iulie-septembrie. Pe categorii de utilizari, consumul final si-a accelerat cresterea de la 12,2% in trimestrul al doilea la 14,6% in iulie-septembrie, sustinut de avansul de 16,1% al cheltuielilor gospodariilor.
Consumul gospodariilor a inregistrat un ritm de urcare de 10,2% in trimestrul al treilea din 2007 si de 13,5% in aprilie-iunie.
Formarea bruta de capital fix a incetinit avansul de la 30% in trimestrul doi la 24,3% in iulie-septembrie.
Avansul exporturilor de bunuri si servicii s-a redus semnificativ in iulie-septembrie fata de trimestrul anterior, de la 26,9% la 17,4%, fiind depasit de cresterea importurilor, care a inregistrat o incetinire de la 24,4% la 18,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO