Eveniment

Pierderea care a umplut paharul. Cei mai puternici aliaţi ai Rusiei încep să îl critice pe Putin, după ce invazia din Ucraina nu merge nici pe departe cum a promis Moscova. Modi şi Xi Jinping, liderii Indiei şi Chinei, au atacat public pentru prima oară Rusia. Deşi Beijingul a promis ajutor, companiile chineze par să aibă interdicţie să se deschidă Rusiei

Pierderea care a umplut paharul. Cei mai puternici...
18.09.2022, 19:38 2822

Criticile publice adresate preşedintelui rus Vladimir Putin de către liderii Chinei şi Indiei cu privire la invazia în Ucraina semnalează o schimbare în percepţia globală a războiului, au declarat oficiali occidentali, în contextul în care Europa şi SUA încearcă să erodeze sprijinul internaţional al Kremlinului, scrie FT. 

Mustrarea lui Putin de către premierul indian Narendra Modi şi recunoaşterea de către liderul rus a îngrijorărilor exprimate săptămâna trecută de preşedintele chinez Xi Jinping au fost semne de nemulţumire faţă de Moscova, au declarat trei oficiali occidentali. Comentariile, la un summit din Uzbekistan, au avut loc la câteva zile după ce un atac ucrainean a forţat armata rusă să cedeze peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu.

Comentariile au fost "un semnal autentic şi clar" de supărare, a declarat un oficial european de rang înalt, adăugând că India şi China ar putea acum să-şi ajusteze acţiunile atât faţă de Rusia, cât şi faţă de Occident.

Un ministru european de rang înalt a declarat pentru Financial Times că a interpretat comentariile ca fiind "o critică reală".

"De la Modi în special. Nu cred că îi place acest lucru", a adăugat ministrul. "Era mult mai bine să fii într-o poziţie de ambiguitate în care poţi fi prietenos cu ambele părţi. Şi să beneficiezi de faptul că eşti prieten cu ambele".

Modi i-a spus lui Putin că "era de astăzi nu este o eră a războiului". Liderul rus i-a spus omologului său: "Vom face tot posibilul pentru a opri acest lucru cât mai curând posibil", citând "preocupările pe care le exprimaţi în mod constant".

Acest lucru a venit după ce Putin a recunoscut, de asemenea, "preocupările" lui Xi cu privire la război în remarci publice la eveniment.

Schimburile de replici de la reuniunea Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai marchează cea mai publică recunoaştere a neliniştii privind războiul din Ucraina de către cele mai mari două economii care nu impun sancţiuni Moscovei.

Comentariile au subliniat modul în care Putin "nu face decât să se izoleze şi mai mult de comunitatea internaţională", a declarat vineri John Kirby, principalul purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. "Chiar şi ţările care nu s-au opus în mod vehement şi strident lui Putin încep să pună la îndoială ceea ce face în Ucraina".

Neliniştea aparentă a Chinei şi Indiei reprezintă un potenţial obstacol în calea obiectivului lui Putin de a strânge legăturile cu ţările non-occidentale.

Cu o săptămână înainte de întâlnirea de la Samarkand, Putin a ţinut un discurs la Vladivostok în care a spus că ţări precum China sunt capabile să compenseze pierderile comerciale ale Rusiei cu Europa.

"A mers dincolo de o simplă schimbare de parteneri sau de orientare. El are în vedere blocuri politice şi economice rivale", a declarat un diplomat occidental de la Moscova.

Deşi China a profitat de reduceri la mărfurile ruseşti, riscul unor sancţiuni secundare din partea SUA face ca firmele chineze să fie reticente în a umple golul lăsat de sancţiuni în sectoarele de apărare şi tehnologie din Rusia.

"Se aşteptau la mai mult din partea Chinei", a declarat un alt diplomat occidental de la Moscova. "Companiilor chineze fie li s-a spus să nu fie active, fie au nevoie de permisiune la nivel înalt pentru a o face".


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO