Eveniment

Pieţele financiare sunt în tensiune maximă: Rusia, în default pentru prima oară din 1918 la o datorie în valută, anunţă Bloomberg

Pieţele financiare sunt în tensiune maximă: Rusia, în...

Autor: Ştefan Stan

27.06.2022, 10:21 17198

Rusia intră în incapacitate de plată pentru prima dată din 1918, deoarece unii deţinători de obligaţiuni au declarat că nu au primit luni dobânzile scadente, după ce cu o zi înainte a expirat un termen de plată cheie, scrie Bloomberg. 

Rusia s-a străduit să îşi menţină plăţile pentru obligaţiunile restante în valoare de 40 de miliarde de dolari de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, în condiţiile în care sancţiunile radicale au izolat efectiv ţara de sistemul financiar mondial şi au făcut ca activele sale să fie de neatins pentru mulţi investitori.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată, dar că nu poate trimite bani deţinătorilor de obligaţiuni din cauza sancţiunilor, acuzând Occidentul că încearcă să o împingă într-o incapacitate de plată artificială.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi prima sa incapacitate majoră de plată a obligaţiunilor internaţionale de la revoluţia bolşevică de acum mai bine de un secol au întâmpinat un blocaj insurmontabil la sfârşitul lunii mai, când Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova de la efectuarea plăţilor.

"Încă din martie am crezut că o intrare în incapacitate de plată a Rusiei este probabil inevitabilă, iar întrebarea era doar când", a declarat pentru Reuters Dennis Hranitzky, şeful departamentului de litigii suverane al firmei de avocatură Quinn Emanuel. "OFAC a intervenit pentru a răspunde la această întrebare pentru noi, iar incapacitatea de plată a venit acum."

În timp ce un default oficial ar fi în mare măsură simbolic, având în vedere că Rusia nu poate contracta împrumuturi internaţionale în acest moment şi nu are nevoie de ele datorită veniturilor abundente din exportul de petrol şi gaze, stigmatul ar creşte probabil costurile de împrumut în viitor.

Plăţile în cauză sunt de 100 de milioane de dolari reprezentând dobânzi la două obligaţiuni, una în dolari americani şi alta în euro , pe care Rusia trebuia să le plătească la 27 mai. Plăţile aveau o perioadă de graţie de 30 de zile, care a expirat duminică.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a efectuat plăţile către Depozitarul naţional de decontare onshore (NSD) în euro şi dolari, adăugând că şi-a îndeplinit obligaţiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO