• Leu / EUR4.7228
  • Leu / GBP5.3006
  • Leu / USD4.1899
Eveniment

Ping-pong cu E. coli. Laptele din toate fermele din România este bun de consum

Ping-pong cu E. coli.  Laptele din toate fermele din România este bun de consum

Fermele care apro­vizionau fabrica Brădet au ajuns să arunce laptele pe câmp după ce ministrul agriculturii a făcut declaraţii publice referitoare la infectarea cu E. coli

Autor: Mediafax

4 mar 2016 319

Laptele provenit de la toate fermele din România, precum şi produsele lactate de la rafturi sunt sigure pentru consum, a declarat ieri Andrei Butaru, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), preci­zând că nu există restricţii pentru nicio fermă.

„Noi controlam toate alimen­tele, vrem să precizăm că laptele din România este salubru, pentru că deja fermierii au o problemă, nu mai pot să livreze laptele pentru că s-a creat panică“, a afirmat Butaru la Realitatea TV.

Întrebat cum ar fi putut ajunge bacteria e-coli să conta­mineze un lot de brânză de vaci de la firma „Lactate Brădet“ dacă produsele erau sigure la fermă, Butaru a explicat că sursa de contaminare poate să apară din mai multe locuri.

Marius Badea, patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş – fabrică la care ministrul agriculturii a anunţat marţi că a fost descoperită bac­teria E. coli într-un lot de brânză de vaci –, a declarat marţi că în­chide producţia.

Ieri vicepreşedintele Consiliu­lui Judeţean Argeş Dorin Mără­şoiu a declarat că fermele care apro­vizionau fabrica Brădet au ajuns să arunce laptele pe câmp după ce ministrul agriculturii a făcut declaraţii publice referitoare la infectarea cu E. coli a unor pro­duse ale societăţii Lactate Brădet.

Ieri Ministerul Agriculturii a replicat că afirmaţiile ministrului de resort au fost în conformitate cu prevederile naţionale, dar şi europene care cer ca în cazurile în care există motive rezonabile să se suspecteze că anumite produse ali­mentare sau hrană pentru ani­male pot prezenta un risc pentru sănătatea umană sau pentru sănă­tatea animalelor, atunci, în funcţie de natura, gravitatea şi dimen­siunile riscului respectiv, autorită­ţile publice iau măsuri adecvate pentru informarea publicului.

Din ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a reieşit că unul din cei trei copii din Argeş decedaţi la Spi­talul Marie Curie în urma infec­tării cu bacteria E. coli a consu­mat brânză proaspătă de vaci. Însă nu există o legătură între E. coli descoperită în lotul de la Brădet şi moartea copilului.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7228
Diferență: 0,0805
Ieri: 4.7227
Azi: 4.1899
Diferență: 0,0286
Ieri: 4.1833
Azi: 5.3006
Diferență: -0,5702
Ieri: 5.3016
Azi: 4.2095
Diferență: -0,0617
Ieri: 4.2120