Eveniment

Ping-Pong cu pensiile românilor: Reacţia ministrului Muncii la o zi după ce s-au anunţat măsurile fulger ale PSD: Contribuţiile la Pilonul II de pensii nu se reduc

Ping-Pong cu pensiile românilor: Reacţia ministrului...

Autor: Anca Olteanu

27.10.2017, 11:19 20454

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, vineri, la finalul unei conferinţe organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene, că nu se pune problema desfiinţării Pilonului II de pensii şi că nu se reduc contribuţiile la Pilonul II. 

Întrebată dacă Guvernul va renunţa la Pilonul II de pensii, ministrul Muncii a răspuns că nu se intenţionează acest lucru.

„Nu există aşa ceva. Până la urmă, Pilonul II este al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunţăm? E o legislaţie. Sunt foarte mulţi români care aparţin de acest pilon de pensii. Nu se pune problema să îl desfiinţăm”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, fără a fi afectată valoare nominală din prezent, a anunţat ministrul Muncii la începutul şedinţei de Guvern de joi, precizând că suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%.

„Acel procent a fost pus într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse. Acum, după atâţia ani, nu cred că mai este cazul să urcăm procentul în fiecare an”, a explicat ministrul la finalul conferinţei organizată vineri.

Întrebată dacă procentul la pilonul II de pensii va scădea pe măsură ce va creşte salariul minim, Vasilescu a răspuns: „Nu neapărat, dar anul acesta a fost vorba de întoarcerea sarcinii fiscale”.

„Contribuţiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot şapte miliarde. Având în vedere că va creşte baza de impozitare şi că salariul pe brut creşte cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeaşi sumă şi anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei Piloni de pensii”, a adăugat Vasilescu.

Prin trecerea contribuţiilor la asigurări sociale plătite de angajator la angajat, salariul brut creşte. În aceste condiţii, suma nominală transferată la Pilonul 2 rămâne aproximativ aceeaşi, chiar dacă procentul de contribuţie scade de la 5,1% la 3,7%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO