Eveniment

Planul lui Tariceanu de 10 mld. euro - cat de sustenabil este

20.11.2008, 17:39 20

Guvernul nu a indicat pana acum surse specifice din care bugetul sa poata suporta costurile prevazute, insa ministrul finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca tinta de deficit bugetar de 2% din PIB pentru 2009 nu ar fi amenintata cel putin deocamdata.

Ramane de vazut cum va sustine bugetul masurile stimulative pana la momentul in care acestea ar incepe sa dea rezultate. Vosganian a explicat ca, potrivit evaluarii Finantelor, acest program va putea duce la un supliment de crestere economica de pana la 2-3 puncte procentuale pe an, ceea ce ar aduce bugetului cel putin 1 mld. euro pe an.
Planul mizeaza pe o crestere economica de baza de 4-5%, insa unii analisti, mai ales straini, vad riscul ca dinamica PIB sa fie mai slaba, ceea ce expune bugetul la o presiune puternica mai ales in prima jumatate a anului, cand masurile stimulative nu vor fi apucat sa-si faca efectul.
"Facilitatile incluse in planul economic guvernamental nu impun in prezent modificarea tintei deficitului bugetar de 2% din PIB pentru 2009, deoarece veniturile bugetare vor fi acoperite prin rezultatele acestor masuri de sustinere a economiei", apreciaza Vosganian, explicand ca nu este un program de subventionare, ci de stimulare.
Analistii sunt sceptici in legatura cu planul Guvernului sustinand ca problema nu este a alocarilor si destinatiei fondurilor, ci a asigurarii resurselor financiare. Totodata, analistii considera ca "fortarea" cresterii prin "bonusuri" contrazice chiar principiile economiei de piata libere functionale.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a dat asigurari ca implementarea masurilor incluse in plan vor permite mentinerea in parametrii macroeconomici care sa nu duca la deteriorarea in niciun fel a economiei, ci din contra, la intarirea ei si la pastrarea locurilor de munca.
"In aceste momente trebuie sa intelegem ca este esential sa stimulam in continuare cresterea economica si investitiile, pentru a crea locuri de munca sau a le mentine pe cele existente si trebuie limitat consumul. In acest sens ne-am calat eforturile, nu sunt masuri de relaxare fiscala", a spus Tariceanu.
O masura aprobata de Guvern stabileste ca angajatorii care creeaza locuri de munca si incadreaza someri aflati de peste 3 luni fara slujba sa primeasca echivalentul in lei al sumei de 1.000 de euro pentru fiecare angajat.
Tariceanu considera ca aceasta masura va constitui un stimulent pentru incurajarea angajarilor, iar Vosganian a explicat ca daca socotim media de salariu brut pentru un loc de munca, de 1.700 de lei, cat va fi pe ansamblul anului viitor si daca socotim impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale, aceasta investitie activa de 1.000 de euro pentru un loc de munca se reintoarce cu o suma mult mai mare.
O alta masura aprobata de Guvern stabileste acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor bugetare datorate pentru contribuabilii care isi platesc taxele cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata prevazut de reglementarile legale in vigoare. Tariceanu a precizat ca aceasta masura a bonusului fiscal este pentru incitarea la un comportament fiscal corect. Ministrul finantelor a explicat ca ea se acorda pentru toate impozitele care nu au stopaj la sursa, respectiv impozitul pe profit, taxa pe valoare adaugata, impozitul pe dividende. "Pentru impozitele si contributiile cu stopaj la sursa, precum si pentru accize nu se accepta aceasta bonificatie. Cam 70% raman, iar 30% se exclud."
Reducerea CAS cu 2% va contribui la scoaterea la suprafata a muncii din zona gri a economiei, iar scutirea de impozit pe dividendele reinvestite are in opinia premierului scopul sa pastreze si sa creeze noi locuri de munca, stimuland investitiile.
Masura privind transformarea in venit neimpozabil a castigului din dobanda la depozitele la termen are un impact negativ de 100 mil. euro, insa impactul pozitiv este considerabil daca consideram ca in acest fel vor creste depozitele bancare si se va spori lichiditatea bancara, apreciaza Vosganian.
In ceea ce priveste schemele de ajutoare de stat de 3 mld. euro, Vosganian a explicat ca socotind ca avem o contributie bugetara de 20-25%, 3 mld. euro ajutor de stat inseamna intre 12 si 15 mld. euro investitii. "Asadar, aplicarea acestui program necesita un efort bugetar, insa acest efort bugetar este rasplatit prin venituri suplimentare la buget.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO