Eveniment

Planurile de primăvară ale ministrului finanţelor Eugen Teodorovici: amnistia fiscală în aprilie, iar fondul suveran se face până în vară

Planurile de primăvară ale ministrului finanţelor...

Autor: Iulian Anghel

21.03.2019, 00:05 348

Două proiecte controversate ale guvernului PSD merg înainte, în ciuda obiecţiilor care au venit din toate părţile. Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va deveni operaţional chiar în primul semestru al acestui an. Proiectul a fost discutat marţi în a doua lectură în şedinţa de guvern.

„Chiar şi azi (marţi – n. red.), în şedinţa de guvern, am vorbit cu doamna prim-ministru, a fost în a doua lectură ordonanţa de urgenţă (de fapt un proiect de hotărâre de guvern – n.red.), una dintre piesele premergătoare înfiinţării Fondului Suveran. Cheia la acest instrument este următoarea: el este un instrument foarte bun – ca dovadă, îmi pun semnătura pe el, echipa de supervizare şi bordul director, în sensul să fie oameni care să aibă experienţă de piaţă, de astfel de instrumente în economia internaţională, nu doar în România”, a declarat Teodorovici marţi seară la TVR.

În vara trecută Fondul Suveran a fost promovat prin iniţiativă legislativă a PSD, dar Curtea Constituţională a spus că el nu poate fi înfiinţat de Parlament prin lege, ci de guvern, pentru că deciziile administrative ţin de prerogativele guvernului. Fondul ar urma să fie constituit din companiile profitabile ale statului, 28 la număr. Intră în FSDI participaţiile statului la Romgaz, Engie, Electrica, Telekom România şi altele.

Guvernul a adoptat deja o ordonanţă de urgenţă care reglementează, la modul general, funcţionarea fondurilor de investiţii. Pe site-ul Ministerului de Finanţe este publicat un proiect de hotărâre de înfiinţare a FSDI care prevede că acest fond va finanţa proiecte publice – o prevedere care-i contrariază pe economişti pentru că fondurile suverane sunt orientate spre profit şi acumulare şi nu finanţează spitale sau şosele, cum spune guvernul că va face FSDI.

Capitalul social iniţial al FSDI va fi de 19 miliarde de lei, împărţit în 47 miliarde de acţiuni nominative cu valoare nominală de 13 lei per acţiune. 10 miliarde de lei este aportul în natură din pachetele de acţiuni nominative deţinute de stat la 28 de companii, iar 9 miliarde de lei vor veni de la buget.

 

Amnistia fiscală vine curând. Companiile cu capital negativ vor fi dizolvate

Teodorovici a mai anunţat că amnistia fiscală va fi discutată în guvern în aprilie, iar măsura va viza atât mediul privat, cât şi pe cel de stat. „Amnistia fiscală vine, curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Este pentru trecut. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. Va fi valabilă şi pentru cei care sunt în eşalonări (şi insolvenţă – n.red.). În aprilie, vreau să o avem în guvern”, a spus Teodorovici, potrivit Mediafax.

O ştergere de datorii a fost anunţată în vara trecută de Darius Vâlcov, consilier de stat, şi a fost justificată prin faptul că 84% din datoriile vechi către buget, datorii de

98 de miliarde de lei, nu mai pot fi recuperate, prin urmare vor fi şterse pentru a nu mai încărca inutil bilanţurile.

Ministrul finanţelor a susţinut şi el marţi: „Problema nu se pune câţi bani va pierde statul prin această amnistie, ci eu, stat, am vreo şansă să recuperez?” În plus Teodorovici a spus că întreprinderile cu capital negativ vor avea un termen până la care să-şi majoreze capitalul, iar dacă nu îl majorează, vor fi dizolvate. Iulian Anghel

 
 

Ce mai promite Teodorovici

►Astăzi va exista o întâlnire cu administratorii de fonduri din Pilonul II de pensii. Dacă acestea investesc banii în proiectele statului, vor beneficia de reduceri la obligaţiile privind nivelul capitalului social.

►Plăţile pentru taxa auto vor fi făcute cât mai repede, toate fiind gata în iunie, din moment ce bugetul a fost adoptat. Comisia Europeană a declarat ilegală taxa auto, indiferent de forma sub care a fost aplicată de autorităţile de la Bucureşti, pe care le-a somat, în ianuarie, să o achite în cel mult trei luni.

►Termenul pentru Declaraţia Unică a fost prelungit, deoarece accesul la sistemul informatic, atât pentru Fisc, cât şi pentru contribuabili, este dificil, iar progrese au fost înregistrate în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO