Eveniment

Planurile de toamnă ale premierului: În octombrie decidem dacă reducem CAS sau nu mai impozităm salariul minim

Foto Octav Ganea

Autor: Mediafax

06.10.2013, 20:00 665

Guvernul va opta în această lună, la elaborarea bugetului pe 2014, între reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi creşterea bazei salariale nesupuse impozitării, respectiv neimpozitarea salariului minim, cele două variante fiind studiate ca impact bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Avem de decis - şi asta decidem în cursul lunii octombrie, după care propunem în noiembrie Parlamentului - unde mergem cu relaxarea fiscală pe piaţa muncii: mergem la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, e una dintre variante, iar a doua variantă este creşterea bazei salariale nesupuse impozitării, adică să ducem mai sus salariul pe care nu-l impozităm cu absolut nimic, practic salariul minim să nu-l impozitm cu acel 16%. Sunt două variante de lucru pe care le studiem acum ca impact bugetar şi până la sfârşitul lunii octombrie decidem“, a spus Ponta la Antena 3.

În acest an, salariul minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat în două etape, cu câte 50 de lei. Începând din 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar din data de 1 iulie a urcat la 800 de lei. Cu aproape o lună în urmă premierul afirmase că, dacă ar fi pus să aleagă o măsură fiscală pentru anul viitor, ar opta pentru reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, faţă de majorarea salariilor sau reducerea TVA, deoarece nivelul acestor contribuţii este foarte înalt.

 

Încasări zero de la bănci

Premierul a explicat de ce, în opinia sa, bugetul consolidat are mai puţine încasări decât cele prognozate: fondurilor neîncasate de la bănci, ca urmare a modificării regula­mentului privind provizioanele, reorganizarea ANAF şi firmele care au intrat în insolvenţă pentru a nu-şi plăti taxele. „Noi nu avem în 2013 încasări mai mici decât în 2012, sunt mai mici decât cele prognozate“, a punctat însă Ponta.

El a arătat că un motiv pentru nivelul mai redus al încasărilor este faptul că guvernul „va încasa zero“ din sistemul bancar ca urmare a schimbării regulamentelor privind provizi­oanele în condiţiile în care prognoza pentru luna septembrie se baza pe încasarea a un miliard lei ca impozit pe profit doar de la Banca Naţională, la care se adaugau sume atrase ca impozit pe profit de la alte bănci.

„Noi aveam în luna septembrie prognozat, pe ce se întâmpla anii trecuţi, un miliard de lei profit doar de la Banca Naţională plus profituri de la bănci. Prin schimbarea regulamentelor Băncii Naţionale şi ale băncilor comerciale, îşi fac provizioane, o să încasăm zero. Deci, nu e vina guvernului şi nici a BNR, până la urmă“.

Al doilea argument al premierului pentru neîndeplinirea ţintei de încasări este reorga­nizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), fiind inevitabil să apară probleme de încasări pentru o perioadă de două-patru luni, aferentă reorganizării, „perioadă în care au plecat cei vechi şi până vin cei noi“.

Al treilea şi ultimul argument al premie­rului este vechea procedură a insolvenţei care permitea firmelor să intre în această procedură pentru a nu mai achita taxe.

Premierul a susţinut însă că, în pofida acestor probleme, nu vor fi tăiate fonduri de la investiţii deoarece există cofinanţare asigurată pentru proiecte din fonduri europene.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO