Eveniment

Plati de 1,2 mil. euro pentru terenurile expropriate pentru autostrada Bechtel

11.11.2004, 00:00 19

Statul a platit saptamana trecuta o parte din datoriile catre taranii expropiati de terenuri pentru construirea autostrazii Bors - Brasov.
Pentru trenul expropriat taranii au primit 7,54 euro pe metru patrat, de 38 de ori mai mult decat era pretul terenului in zona in urma cu circa un an. "S-au platit integral 35 mld. lei celor 134 de tarani din Ciurila, pentru 2 kilometri de teren si 15 mld. lei, din totalul de 40 mld. lei datorate locuitorilor din comuna Teutau, Bihor", a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Pop, director general adjuct al Companiei Nationale a Autostrazilor. Sumele platite sunt intre cateva sute de milioane si maximum trei miliarde, au mai spus oficialul CNA.
"Oamenii sunt fericiti sa si-au primit banii si inca nici nu stiu ce sa faca cu ei", spune Ioan Baliban, primarul comunei Tauteu din care face parte satul Chiribis unde compania americana Bechtel si-a amenajat baza pentru a construi unul din nodurile viitoarei autostrazi. "Majoritatea vor investi aici in sat si suntem dispusi sa ii ajutam sa o faca oferindu-le facilitati. Pentru un nod de autostrada o afacere foarte buna ar fi agroturismul sau serviciile", spune primarul.
Deocamdata la Chiribis s-au facut platile pentru 17 din cele circa 50 de familii expropiate, dar procesul este in curs. "Banii ne-au venit pe intai a lunii, dar ne-o mai tinut cateva zile pana s-au facut actele cu banca. Pana nu i-am vazut in mana nici nu m-am bucurat, ca nu nu-mi venea sa cred", spune Marioara Sedlac, primul miliardar din Chiribis.
Familia Kapusi din satul Poiana are de primit, de departe, cea mai mare suma din toata zona. Kapusi Viorica a dat statului in valoare de 11 miliarde lei si asteapta sa ii primeasca. Pana atunci familia ei traieste cum poate, intr-o casa de chirpici din capatul satului.
Luna trecuta, cand la Chiribis a inceput amenajarea organizarii de santier, localnicii s-au revoltat amenintand ca vor bloca accesul americanilor pe terenurile lor pana se fac platile.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO