• Leu / EUR4.7785
  • Leu / GBP5.6554
  • Leu / USD4.3069
Eveniment

De ce pleacă din România unul dintre cei mai mari angajatori din vestul ţării: Reiker, producătorul de pantofi care şi-a anunţat marţi retragerea de pe piaţa locală, dă explicaţii pentru închiderea fabricii din Lugoj

De ce pleacă din România unul dintre cei mai mari angajatori din vestul ţării: Reiker, producătorul de pantofi care şi-a anunţat marţi retragerea de pe piaţa locală, dă explicaţii pentru închiderea fabricii din Lugoj

Autor: Adriana Mit, Mediafax

12.02.2019, 19:11 6940

Reprezentanţii companiei Reiker susţin că vor închide fabrica de pantofi din Lugoj, judeţul Timiş, urmând a fi disponibilizaţi aproape 700 de angajaţi, din cauza lipsei forţei de muncă şi a costurilor prea mari cu utilităţile şi asigurarea transportului.

Compania Reiker a informat, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că a luat decizia de a închide fabrica de pantofi din oraşul Lugoj, judeţul Timiş, din cauza lipsei forţei de muncă şi a productivităţii în scădere.

„Firma Reiker a început activitatea în România în februarie 1998 şi a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producţie ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existenţă peste 20.000 de salariaţi şi au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi. Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş şi va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul luptei acerbe pentru atragerea angajaţilor. De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă calificată în domeniul confecţii încălţăminte din cauza absenţei şcolilor profesionale. Cu toate că numărul actual al angajaţilor nu depăşeşte 700, rezultă o fluctuaţie foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajaţi fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calităţii produselor. Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere”, se arată în comunicatul semnat de managerul companie, Markus Rapp.

De asemenea, reprezentanţii companiei arată că sunt costuri mari şi în ceea ce priveşte asigurarea transportului angajaţilor, dar şi pentru plata utilităţilor.

„Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localităţile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajaţii chiar şi de la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă, de asemenea, costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităţilor, confruntându-ne cu o creştere de 35% în ultimele 3 luni. Toţi aceşti factori fac nerentabilă şi nesustenabilă producerea unei cantităţi prea mici de pantofi raportată la costurile în creştere. În consecinţă, ne vedem obligaţi să încetăm activitatea de producţie în România”, se arată în comunicat.

Reprezentaţii Reiker mai informează, cu privire la angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi, că vor lua toate măsurile de protecţie socială prevăzute de legislaţie. De asemenea, au fost contactate firmele din oraşul Lugoj care sunt în căutare de angajaţi.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a anunţat, marţi, că aproape 700 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă, după ce fabrica de pantofi Reiker din oraşul Lugoj se va închide în această primăvară.

Fabrica din Lugoj este deţinută de producătorul de pantofi Rieker, fiind deschisă în oraşul timişean în anul 1998. Cei aproape 700 de angajaţi produc încălţăminte pentru piaţa vest-europeană.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7785
Diferență: 0,044
Ieri: 4.7764
Azi: 4.3069
Diferență: 0,0046
Ieri: 4.3067
Azi: 5.6554
Diferență: 0,0088
Ieri: 5.6549
Azi: 4.3582
Diferență: 0,0459
Ieri: 4.3562