Guvernul se reuneşte astăzi într-o şedinţă specială în care ar putea aproba codul fiscal şi pe cel de procedură fiscală, la o lună după ce a fost anunţată modificarea celor două acte normative.
Prezentate drept măsuri-şoc de reducere a fiscalităţii cu scopul stimulării economiei, modificările propuse au plusurile şi minusurile lor. Pe zona de TVA, aceasta ar urma să scadă şi va fi introdusă TVA redusă pentru multe produse alimentare, ceea ce este un lucru bun, după cum spun cei din industria de profil. CAS urmează să scadă, dar sunt eliminate deducerile şi toată lumea care realizează venituri va plăti CAS şi CASS. Un lucru care a stârnit nemulţumire este taxarea diferenţială a microîntreprinderilor, multe dintre acestea putând avea dificultăţi mari ca urmare a felului în care sunt taxate.
Accizele ar urma să scadă, dar pot creşte taxele pe proprietate pentru că primăriile primesc atribuţii suplimentare în stabilirea nivelului lor.
Codurile vor fi transmise săptămâna viitoare Parlamentului spre dezbatere. „Stadiul este aproape final, însă procedurile ne ucid şi, dacă nu ne mişcăm noi mai repede, o să stăm după proceduri şi hârtii care se plimbă între ministere“, a susţinut ieri Ponta în şedinţa săptămânală de guvern.
După aprobarea acestor acte normative în guvern, demisia ministrului finanţelor Darius Vâlcov devine efectivă, după cum a anunţat anterior premierul Victor Ponta.
Premierul a susţinut ieri că taxele locale nu se majorează cum se înţelege din ultima variantă a codului fiscal.
„Nu mărim taxele la locale, pur şi simplu trecem în codul fiscal ceea ce era până acum, că o dată la trei ani se actualizează cu inflaţia, doar că autorităţile locale pot să scadă taxele sau pot să le crească“, a arătat Ponta.
Ce se modifică în Codul fiscal
Plusuri - TVA
- Cota standard de TVA scade de la 24% la 20%, începând cu 2016 (sau chiar mai devreme), şi la 18%, începând cu 2018.
- TVA redus de 9% începând cu 2016 pentru pâine, carne, peşte, legume fructe, lapte, ouă, animale şi păsări vii.
- TVA de 9% pentru accesul la evenimentele sportive, castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale şi cinematografe.
CAS
- Reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017.
- Reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017.
Dividende
- Se elimină impozitul pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016.
Accize
- Se diminuează nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzină fără plumb şi benzină cu plumb), bere sau alcool.
- Ţigaretele electronice vor fi accizate cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia.
Altele
- Se elimină taxa pe stâlp.
Minusuri - CAS
- Apare din 2016 obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri.
- Se elimină deducerile CASS de la calculul impozitului pe venit.
Impozitarea microîntreprinderilor
- Se modifică modul de impozitare a microîntreprinderilor şi se stabileşte o cotă de impozitare diferenţiată în funcţie de numărul de salariaţi:
a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
b) 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3% + 1.530 lei trimestrial, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
Impozitarea proprietăţii
- Se schimbă modul de impozitate a proprietăţilor şi se prevăd creşteri ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.
- Pentru terenuri limitele de impozitare sunt majorate. Majorări au fost operate şi pentru impozitele aplicate la terenuri arabile din intravilan şi din extravilan.
- Şi impozitul pe maşini pregătit pentru anul viitor a fost majorat.
Altele
- Persoanele care divorţează pe cale administrativă, la primărie, ar putea plăti mai mult, taxa fixă de 532 de lei care trebuie achitată putând fi majorată de primării cu până la 50%, faţă de 20% în prezent.