Eveniment

PMB, despre petiţia pentru scuturi de siguranţă la metrou: Primăria nu are pârghiile legale

PMB, despre petiţia pentru scuturi de siguranţă la...

Autor: Andreea Traicu, Mediafax

14.12.2017, 13:25 640

Primăria Capitalei anunţă că instituţia "nu are pârghiile legale pentru a se implica în montarea scuturilor de siguranţă" în staţiile de metrou, precizând că Metrorex este în administrarea Ministerului Transporturilor, nu a primăriei.

Toate solicitările în aceste sens primite de către PMB vor fi direcţionate către Ministerul Transporturilor, singura entitate care poate lua măsuri pentru a spori siguranţa călătorilor în staţiile de metrou din Capitală. Cu toate acestea, Primarul General, Gabriela Firea, a declarat că susţine personal această măsura şi că va discuta cu Ministrul Transporturilor astfel încât cetăţenii Bucureştiului şi nu numai, să beneficieze de un transport public sigur şi modern, transmite instituţia printr-un comunicat de presă.

Reacţia vine după ce peste cinci mii de oameni au semnat o petiţie online prin care vor montarea de scuturi anti-suicid la metroul din Capitală, măsura fiind cerută după atacul de marţi seară de la staţia Dristor 1, când o tânără de 25 de ani a murit după ce a fost împinsă pe şine.

Iniţiatorul petiţiei cere scuturi anti-suicid la metrou, dar şi camere de supraveghere performante montate în toate staţiile.

"Dacă nu este posibil din cauze financiare montarea scuturilor, atunci montarea unor senzori în dreptul staţiilor pentru a opri curentul şi metroul în tunel când detectează mişcare de pe peron în direcţia zonei de rulare a trenului", se arată în textul petiţiei.

Oamenii explică că aceste scuturi ant-suicid sunt ca nişte vitrine transparente, lungi cât ţine peronul, cu uşi care se deschid doar atunci când trenul este în staţie.

"Acestea opresc persoanele să ajungă pe zona de rulare a metroului împiedicând tentativele de suicid/omoruri sau accidente", potrivit sursei citate.

Iniţiatorul petiţiei mai solicită montarea mai multor camere de supraveghere performante cu rezoluţie mare pentru identificarea cât mai uşoară a persoanelor periculoase ce atentează la bunurile si viaţa călătorilor.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, miercuri, arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a Magdalenei Şerban, femeia care a împins o tânără de 25 de ani în faţa metroului, la staţia Dristor 1, victima decedând în urma impactului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO