Eveniment

PNL a votat criteriile de integritate, cu un singur vot "împotrivă" şi o abţinere

PNL a votat criteriile de integritate, cu un singur vot...

Autor: Cătălina Mănoiu

11.12.2015, 14:33 155

Criteriile de integritate adoptate la Consiliul Naţional al PNL vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale.

Astfel, potrivit "Decalogului" adoptat de liberalii prezenţi la CN PNL, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.

Interdicţii sunt şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărîri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.

"Decalogul" PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupţie sunt mai permisive faţă de primul draft al criteriilor. Astfel, dacă iniţial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriţi penal pentru corupţie, ulterior s-a revenit asupra deciziei şi s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiţia electorală a candidaţilor urmăriţi penal pentru dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă.

 
 

Reorganizarea partidului, din perspectiva alegerilor din 2016

 

La Consiliul Naţional, liberalii vor valida şi unificarea funcţiei de secretar general al PNL, sub conducerea primarului Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, precum şi unificarea conducerii organizaţiei PNL Bucureşti, la conducerea căreia a fost propus prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu. Ca urmare a unficării funcţiei de secretar general al PNL, Gheorghe Flutur şi Marian Petrache, care şi-au păstrat mandatul de SG, după fuziunea PNL-PDL, vor deveni prim-vicepreşedinţi PNL.

 

PNL va renunţa la conducerea bicefală a organizaţiei Bucureşti, deţinută de prim-vicepreşedinţii Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu, urmând ca şefia PNL Bucureşti să fie preluată de Cătălin Predoiu. Acesta ar urma să prezinte un plan de acţiune pentru cea mai mare organizaţie a formaţiunii liberale. La Consiliul Naţional, PNL va valida, de asemenea, şi hotărârea potrivit căreia candidaţii pentru funcţia de primar la alegerile locale devin preşedinţii organizaţiilor locale, excepţie făcând liderii filialelor judeţene de partid.

 

PNL va lua în discuţie, vineri, şi stadiul pregătirii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO