Eveniment

Pogea: Picatura cu picatura se strang impozitele. Intreprinzatorii: Punem lacatul. Comentati aici

Pogea: Picatura cu picatura se strang impozitele. Intreprinzatorii: Punem lacatul. Comentati aici

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a explicat vineri jurnalistilor ZF ratiunea noilor impozite. Pentru contribuabili socoteala este mai simpla, asa cum se vede din scrisoarea de mai jos, trimisa ieri Ziarului Financiar de catre un cititor.

12.04.2009, 19:53 74

"Picatura cu picatura se face lac" - este filosofia ministrului finantelor Gheorge Pogea in aplicarea de la 1 mai a impozitului forfetar de la 500 la 10.000 de euro pentru firmele care raporteaza pierdere sau declara un impozit pe profit mai mic decat nivelul forfetar corespunzator cifrei de afaceri.

"Este o aparenta taxa pe pierdere", sustine Pogea intr-un interviu acordat ZF. "Lacul" despre care vorbeste ministrul ar insemna venituri suplimentare la buget de circa 355 mil. lei (86 mil. euro), la care s-ar adauga 348 mil. lei obtinuti din restrangerea deductibilitatii TVA la achizitiile de autoturisme si combustibil.
Pogea afirma ca impozitul forfetar corelat cu cifra de afaceri a fiecarei companii va fi nesemnificativ ca valoare, dar ii va permite Fiscului sa se asigure ca si firmele care declara in mod sistematic pierdere contribuie cu ceva la bugetul statului, asa cum fac "contribuabilii onesti".
"Pentru o companie cu cifra de afaceri de 100 mil. euro, un impozit de 10.000 de euro nu inseamna mai nimic."
Ministrul finantelor respinge ideea ca noile taxe ar agrava situatia financiara a acelor contribuabili onesti care intra pe pierdere pur si simplu din cauza ca nu mai au piete de vanzare in contextul crizei, nu pentru ca ar fi decis sa devina evazionisti.
"Nu trebuie pusa problema asa. Nu putem baga totul pe firma si sa nu declaram. Ce e aia cifra de afaceri de 250 de euro pe luna? Vrem sa inlocuim o baza de impozitare volatila cu una controlabila."
Pe de alta parte, admite ca introducerea acestui tip de impozit demonstreaza imposibilitatea Fiscului de a controla fenomenul evaziunii.
"Cheltuielile cu controlul, cu salariile celor care ar trebui sa-l faca, ar fi imense, iar statul nu-si permite. Controlarea celor peste 242.000 de firme care declara pierdere ar costa mult mai mult decat efectele", spune ministrul finantelor. Mai mult, el sustine ca "microintreprinderile au devenit vehicule de eludare a legii", fiind greu de explicat pierderile raportate in domenii precum consultanta juridica, de arhitectura, serviciile personale sau dezvoltarea imobiliara si publicitatea imobiliara in care "rata pierderii nete depaseste 180%". Pentru unii intreprinzatori care intra acum pe pierdere din cauza crizei, impozitul forfetar este un indemn pentru lichidarea afacerilor, impozitul pe pierdere putand acoperi plata unui salariat.
In acelasi timp, Pogea spune ca banii obtinuti din impozitul forfetar vor ajuta Finantele sa dea drumul investitiilor publice, desi fondurile alocate acestora ies ajustate cu aproape 1 mld. euro, de la 10 la ceva mai mult de 9 mld. euro in urma rectificarii bugetare convenite cu FMI.
Tot investitia publica ar fi raspunsul statului si la cresterea rapida a somajului in sectorul privat. "Efectele apar mai tarziu, dar vor aparea. E complicat cu sistemul macroeconomic."
Masuri anticriza ramase pe hartie
Cat priveste masurile anticriza adoptate in februarie, precum neimpozitarea profitului reinvestit si a dividendelor reinvestite sau acordarea de garantii de stat unor companii ca Ford pentru contractarea de credite, acestea raman doar pe hartie, nefiind incluse in negocierile cu FMI.
"Neimpozitarea profitului reinvestit ramane ca obiectiv, se discuta pe noul Cod fiscal, poate din semestrul II", raspunde vag Pogea. Si garantiile la imprumuturi "raman valabile", dar sunt plafonate la 6 mld. lei (1,45 mld. euro).
Cat priveste capitalizarea CEC, este in faza notificarii la UE, ministrul neputand avansa un termen de finalizare. In schimb, el se arata hotarat sa-l pastreze in functie pe presedintele Radu Ghetea. "Nu are nimic dimensiunea politica cu competentele care revin Guvernului prin Ministerul Finantelor."
Conform angajamentelor luate fata de FMI, Finantele au de respectat tinte trimestriale privind deficitul bugetar, inclusiv anualizat.
Pana la sfarsitul anului trebuie adoptate legea administrarii fiscale, care va limita rectificarile bugetare, legea sistemului unitar de salarizare si legea privind reforma sistemului public de pensii. Pogea nu vrea sa ia in calcul scenarii mai rele decat o contractie economica de 4%, care ar putea duce la majorarea TVA sau a cotei unice.
"Nu, nu, nu. Nu mergem pe scenarii super-negative pentru ca ele devin daunatoare. Daca mereu spui ceva despre un lucru, chiar se intampla."
Pachetul de masuri anticriza este flexibil in sensul ca dupa punerea lui in aplicare va suferi alte completari, sustine ministrul finantelor Gheorghe Pogea.
In acest sens el a explicat ca impreuna cu ANAF intentioneaza sa opereze o modificare pentru a permite contribuabililor sa-si plateasca mai intai creditele de baza, si apoi penalitatile si majorarile de intarziere.
"Avand in vedere ca este un cont unic si datoriile se platesc in functie de vechimea creditelor, de multe ori erau platite din eforturile pe care le faceau contribuabilii penalitatile si majorarile, in timp ce principalul, datoriile de baza ramaneau in continuare neachitate si generau noi debite."
O alta schimbare pe care Finantele intentioneaza sa o aplice este legata de flexibilizarea conditiilor in care poate fi acordat certificatul fiscal
Certificat fiscal, si cu datorii
"Este gata finalizat un ordin al presedintelui ANAF si al ministrului finantelor, in sensul ca certificatul fiscal va trebui sa reprezinte balanta neta a datoriilor pe care statul le are fata de contribuabil, nu numai situatia datoriilor contribuabilului fata de stat". Pogea a explicat ca masura urmareste accesarea si accelerarea absorbtiei fondurilor europene, in conditiile in care o conditie pentru aplicanti era legata de certificatul fiscal, iar cei care aveau debite la stat nu puteau sa aplice.
 
Despre datoriile statului
"Noi avem de rambursat TVA. De ce sa-l pedepsesc pe contribuabil si sa-i dau un certificat cu aviz negativ atata vreme cat statul are o obligatie. Deci vom face aceasta corectie si, mai mult, vom permite chiar sa existe un debit. Daca are 1/12 din istoricul, din media ultimilor 12 luni, atunci ii este permis sa ia certificatul. Daca nu ai depasit o luna de zile obligatia medie, iti dau certificat fiscal si poti sa participi", a spus Pogea.
El a reamintit ca se fac eforturi pentru rambursarea si aducerea la zi a deconturilor negative de TVA.
"Dar in acelasi timp, pe langa simplificarea unor masuri si pe baza unei analize de risc sa nu mai facem presiuni pe contribuabil, vreau sa fiu foarte categoric si sa spun ca rambursarile ilegale de TVA sunt in atentia noastra si aici vom inaspri toate masurile de control. Pentru ca este vorba de bani publici si eludarea legii si aici nu exista din punctul nostru de vedere, mai ales in actualele conditii, clementa."
 
Cu ochii la banii UE
Pogea spera ca Romania va atrage fonduri europene de peste 1,5 mld. euro.
"Credem ca fata de cei doi ani de cand Romania este stat membru al UE, chiar in perioada de criza absorbtia fondurilor structurale va fi considerabil mai mare decat ceea ce s-a obtinut in ultimii 2 ani. Noi speram peste 1,5 mld. euro." In plus, a fost majorata prefinantarea - de la 15 la 20% si sunt asigurate resursele necesare pentru cofinantari.
Cheltuielile totale vor fi mai mari decat in 2008 pe doua componente, respectiv din cauza majorarii deficitului de la 2 la 4,6%, cat si datorita imbunatatirii absorbtiei fondurilor structurale.
 
Bancile sa decida
In ceea priveste relansarea creditarii, Pogea spune ca nu tine de Finante, ci problema "este a sistemului bancar".
"Faptul ca noi am incheiat acest acord cu FMI si CE este de natura sa incurajeze sistemul bancar, mai ales ca avem si acordul incheiat cu bancile mama si ele vor lansa incet-incet creditarea. O vor face selectiv intr-o prima faza, dar o vor relansa. Important este ca toate aceste resurse pe care le-am trecut le vom asigura de pe piata interna si din imprumuturile externe de la CE."
Gheorghe Pogea, ministrul finantelor: Nu mergem pe scenarii super-negative pentru ca ele devin daunatoare. Daca mereu spui ceva despre un lucru, chiar se intampla.
 
  • Nu va mai fi dedusa TVA aferenta achizitiilor de autoturisme destinate exclusiv transportului rutier de persoane, inclusiv pentru combustibil
  • Firmele vor putea deduce TVA pentru masinile folosite la anumite activitati, precum scolile de soferi, taximetrie, leasing sau in cazul revanzarii
  • Cheltuieli de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele cu combustibilul, aferente autoturismelor folosite de manageri, deductibile la cel mult un autoturism
  • Impozit minim de 5% din venit pentru cluburi de noapte, cazinouri, discoteci si case de pariuri sportive
  • Limita valorica a garantiilor de stat pentru 2009 va fi de 6 mld. lei
 
Stimata redactie ZF,
 
Am sa urmez indemnul de a inchide cele doua microintreprinderi. Veniturile pe primul trimestru au scazut cu 60%. In urma aplicarii acestei ordonante cu impozitul forfetar si deducerea TVA sunt in imposibilitatea de a mai continua.
 
Am instiintat cei 4 angajati ca dupa 1 mai nu vom mai continua activitatea si vom parasi spatiul inchiriat. Vom adresa o instiintare Administratiei Financiare de suspendare a activitatii. Dupa 6 si respectiv 4 ani sunt fortat sa iau aceste masuri. Nu a contat ca in ceilalti ani am virat la Buget bani. Bugetarii discuta de mariri, tichete, conservarea sporurilor. In privat discutam de reduceri salariale si de personal, restrangeri de activitate. Le multumesc pentru "ajutorul" acordat. Din nefericire nu sunt un caz izolat. Fenomenul e de masa. Asa sa va ajute Dumnezeu!
 
O sa va exemplific cum pierde statul bani:
 
Impozite si taxe salarii 4 angajati
300 euro/luna x 12 luni a 3600 euro
TVA de plata estimat 2009 a 4500 euro
Impozit profit estimat 2009 a 0
Total: 8100 euro
Anul 2009 imi bugetasem o pierdere de -10% si un salariu personal de 400 euro si 0 dividende. In noile conditii a trebuit sa renunt. Statul nu va mai incasa cei 8100 de euro.
 
Viorel Nicolaescu
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO