Eveniment

Poliţia Sibiu a stabilit că nu există suspiciuni de omor în cazul Ilie Vonica

Poliţia Sibiu a stabilit că nu există suspiciuni de...

Autor: Pacala Dana, Diana Stancovici

04.06.2014, 19:11 160

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că investigaţiile continuă în cazul decesului omului de afaceri Ilie Vonica, deşi nu există suspiciuni de omor.

"Până în momentul de faţă nu se conturează săvârşirea vreunei infracţiuni comise cu violenţă în acest caz. Cu alte cuvinte, nu sunt suspiciuni de omor", a declarat Luciana Balteş.

Potrivit acesteia, dosarul în acest caz rămâne deschis până la primirea certificatului medico-legal care să spună cu exactitate care a fost cauza decesului.

Sursa citată a precizat că, până la ora transmiterii acestei ştiri, respectivul document nu a ajuns la dosar.

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a murit, marţi după-amiază, la una din clinicile sale din Sibiu, unde a ajuns în stare foarte gravă după ce s-a aruncat de pe acoperişul locuinţei sale, de la o înălţime de circa opt metri.

Surse judiciare spuneau că omul de afaceri a lăsat în locuinţa sa de pe strada Andrei Mureşanu din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini în care îşi explica gestul, dar familia a insistat ca aceasta să nu fie dată publicităţii.

Ilie Vonica explica în scrisoare că arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-au determinat să îşi ia viaţa, el cerându-i, totodată, iertare soţiei şi să aibă grijă de fiica lor, potrivit unor surse judiciare. Documentul este adresat soţiei, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi "singur", ştiind că ea este "acolo", adică în arest.

Aceleaşi surse precizau că, din discuţiile avute cu apropiaţii familiei Vonica, s-a stabilit că omul de afaceri a refuzat să mănânce de când soţia sa a fost arestată, iar marţi, înainte de a se arunca în gol, a fumat foarte mult.

Trupul lui Ilie Vonica a fost depus, miercuri după-amiază, la capela Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu, în prezenţa unor rude, dar şi a unor sibieni care l-au cunoscut sau i-au fost pacienţi. Înainte de sosirea cortegiului, a fost adusă o coroană mare, din trandafiri şi cale roşii, din partea membrilor familiei.

Rudele omului de afaceri au spus că acesta şi-a iubit foarte mult soţia, pe care o considera nevinovată.

După depunerea sicriului la capetă, porţile curţii bisericii au fost închise şi sunt păzite de angajaţii unei firme de pază. Familia a decis ca accesul în incinta capelei să fie permis doar rudelor şi prietenilor apropiaţi.

Potrivit membrilor familiei, înmormântarea este programată pentru duminică şi va avea loc în cimitirul Bisericii din Groapă, familia Vonica având aici un cavou.

Ioana Vonica a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti să fie eliberată din arest pentru a putea participa la înmormântarea soţului său, cererea fiind transmisă de procurori conducerii arestului Capitalei, potrivit unor surse din Poliţie.

Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, la care luna trecută au avut loc percheziţii în dosarul reţelor false, în care au fost arestate ulterior nouă persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica şi soţia sa, Ioana Vonica, au fost audiaţi în 20 mai la Poliţia Capitalei, iar ulterior soţia omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deţinute de soţia lui Ilie Vonica.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii societăţi care deţine lanţul de farmacii "Reţeta" ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi "fantomă".

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano - pe locul trei pe piaţa distribuţiei de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, reţeaua de farmacii Reţeta şi producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activităţi, grupul deţinea şi un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenţie de tu­rism proprie, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

În 2011, Vonica a vândut reţeaua de clinici de dializă grupului Diaverum, controlat de fondul de investiţii Bridgepoint, tranzacţie esti­ma­tă la aproximativ 25 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO