Eveniment

Politistii au trimis actele pentru extradarea fostului presedinte al Bankcoop

10.07.2003, 00:00 57



Politistii romani au trimis Biroului Interpol din Washington documentele necesare declansarii procedurii de extradare a fostului presedinte al Bankcoop, Alexandru Dinulescu, a declarat ieri chestorul principal Florin Sandu, seful Politiei Romane.



La jumatatea lunii iunie, Ministerul Justitiei informa ca fostul presedinte al Bankcoop a fost arestat de autoritatile judiciare americane din Philadelphia, bancherul fiind cautat de politisti aproximativ sase ani. Ambasada Romaniei in SUA a fost notificata de catre autoritatile judiciare americane din Philadelphia, statul Pennsylvania, cu privire la arestarea cetateanului roman Alexandru Dinulescu, condamnat.



Autoritatile romane au cerut, in 17 octombrie 2002, extradarea din SUA a lui Dinulescu, solicitarea fiind formulata la doua zile dupa ce acesta si-a parasit locuinta inchiriata in orasul Albany - statul New York.



Dinulescu a fost dat prima oara in urmarire generala in 24 noiembrie 1997, pe numele lui fiind emis ulterior un mandat de arestare preventiva. Un an mai tarziu, el a fost dat in urmarire internationala prin Interpol, inclusiv in Canada si SUA.



In ianuarie 1999, biroul Interpol Romania a transmis Biroului International Washington ca Dinulescu s-ar putea afla pe teritoriul SUA, dar acesta nu l-a putut localiza.



La scurt timp, cotidianul american The Times Union relata ca Dinulescu (acum in varsta de 69 de ani) traieste in SUA de la sfarsitul anilor '90, fara sa fi fost descoperit. Aceeasi sursa preciza ca Dinulescu a parasit orasul Albany, in timp ce agentii FBI asteptau autorizarea de a-l aresta in baza unui mandat international. Potrivit publicatiei, pe cand agentii FBI asteptau autorizarea pentru a-l retine, Dinulescu si sotia si-au impachetat lucrurile, le-au urcat intr-un camion si au plecat intr-o directie necunoscuta. Autoritatile judiciare americane au dat de urma lui Dinulescu in statul Pennsylvania, unde a fost arestat.



Dinulescu a fost gasit vinovat de luare de mita de judecatorii romani. Politia a constatat ca, in perioada 1993-1994, Dinulescu a pretins si primit 75 de mii de dolari de la doua persoane, in calitate de presedinte de banca, pentru a permite acordarea de credite si reesalonarea unor credite si pentru a le facilita acestora cumpararea de valuta. El a mai fost condamnat, intr-un alt proces, la cinci ani de inchisoare, sub acuzatia ca a prejudiciat banca cu peste 2,8 mld. lei. In alt caz, Dinulescu este invinuit de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca ar fi acordat preferential credite in valuta lui Catalin Botezatu si lui Alexandru Raducan, incalcand regulamentul valutar. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO