Eveniment

Polonia se înarmează: Cumpără tancuri Abrams de la SUA, pe măsură ce ameninţarea din partea Rusiei creşte

Polonia se înarmează: Cumpără tancuri Abrams de la...

Autor: Dorin Oancea

19.02.2022, 08:00 666

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat vineri vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, în contextul în care Washingtonul încearcă să consolideze apărarea unui aliat-cheie din Europa de Est, pe fondul ameninţării tot mai mari de război între Ucraina şi Rusia, scrie Reuters.

Austin a vorbit în timpul unei călătorii la Varşovia, pe fondul desfăşurării ruseşti de trupe în Belarus, parte a unei uriaşe acumulări militare în jurul Ucrainei, despre care NATO spune că poziţionează Moscova pentru o invazie. Preşedintele Vladimir Putin neagă orice plan de invazie.

"Unele dintre aceste forţe (se află) la mai puţin de 200 de mile (321 km) de graniţa poloneză", a declarat Austin.

Vânzarea de tancuri Abrams către Polonia, care găzduieşte, de asemenea, un viitor amplasament american de apărare antirachetă, este un alt semn al unei relaţii de apărare profunde şi în creştere cu Statele Unite. Ea urmează desfăşurării a aproape 5.000 de soldaţi americani suplimentari în Polonia, precum şi a unor avioane de luptă, ca parte a răspunsului Washingtonului la criza din Ucraina.

Tancul de luptă Abrams transportă un echipaj de patru persoane şi are un tun încărcat manual care poate trage împotriva vehiculelor blindate cu personal inamic şi chiar a avioanelor care zboară la joasă înălţime, potrivit producătorului său, General Dynamics .

"Ceea ce nu a vrut domnul Putin a fost un NATO mai puternic pe flancul său, şi exact asta are astăzi", a declarat Austin într-o conferinţă de presă.

Pentru a doua zi la rînd, Austin a respins afirmaţiile Rusiei potrivit cărora îşi retrage trupele din zonele din jurul Ucrainei.

Polonia se numără printre membrii NATO care sunt cei mai aprigi în confruntarea cu ceea ce consideră a fi ambiţiile revizioniste ale Rusiei în Europa de Est.

Washingtonul finalizează, de asemenea, desfăşurarea a încă 4.700 de soldaţi din Divizia 82 aeropurtată, ceea ce reprezintă mai mult decât dublarea prezenţei trupelor americane în Polonia.

Preşedintele Joe Biden a exclus desfăşurarea de forţe americane pentru a lupta în Ucraina împotriva Rusiei. Dar desfăşurări precum cele din Polonia ar putea plasa trupele americane şi ruseşti în imediata apropiere, ceea ce, potrivit experţilor, reprezintă încă un risc, având în vedere că un conflict poate depăşi cu uşurinţă, şi fără să vrea, graniţele.

Armata americană a trimis avioane de luptă F-15 la Baza Aeriană Lask, în Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO