Eveniment

Polonia spune că ţările NATO trebuie să acţioneze împreună în privinţa avioanelor pentru Ucraina

Polonia spune că ţările NATO trebuie să acţioneze...

Autor: Dorin Oancea

09.03.2022, 11:53 107

Orice furnizare de avioane de luptă către Ucraina trebuie să se facă prin intermediul NATO, au declarat miercuri înalţi oficiali polonezi, după ce Washingtonul a respins oferta Poloniei de a transporta toate avioanele sale MIG-29 la o bază aeriană americană în vederea furnizării lor către Kiev.

Ucraina a cerut naţiunilor occidentale să îi furnizeze avioane de luptă pentru a contracara invazia rusă care a forţat peste 2 milioane de refugiaţi să părăsească ţara, iar legislatorii americani au răspuns făcând presiuni asupra administraţiei preşedintelui Joe Biden pentru a facilita transferul de aeronave, scrie Reuters.

Marţi, Polonia a declarat că este pregătită să îşi desfăşoare toate avioanele MIG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia Statelor Unite, îndemnându-i pe ceilalţi membri NATO să facă acelaşi lucru. Ulterior, Pentagonul a respins oferta ca nefiind "sustenabilă".

"Statele Unite nu doresc ca aceste avioane să vină în Ucraina de la bazele americane", a declarat Jakub Kumoch, consilierul pentru afaceri externe al preşedintelui polonez, pentru postul de televiziune pulic TVP Info. "Polonia este pregătită să acţioneze, dar numai în cadrul alianţei, în cadrul NATO".

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat Occidentului să implementeze o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, dar SUA şi aliaţii săi din NATO au respins aceste apeluri temându-se de o confruntare directă cu Moscova.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că ţările de unde vor porni atacuri aeriene asupra Rusiei pot fi considerate ca fiind intrate în conflict.

Ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski a declarat pentru postul public de radio Polskie Radio 1 că Polonia trebuie să acorde prioritate securităţii sale atunci când ia în considerare furnizarea de avioane către Ucraina.

"Nu se poate ca Polonia să fie nevoită - ca ţară NATO - să îşi asume riscul, iar celelalte ţări să nu fie nevoite să îl compenseze sau să îl împartă cu noi în vreun fel", a spus el.

MIG-29 este un avion de luptă care a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică şi, întrucât armata ucraineană zboară deja cu avioane de producţie rusească, este cea mai bună alegere pentru piloţii ucraineni care ştiu deja cum să le opereze, spun experţii. Pregătirea piloţilor de luptă pe avioane fabricate în SUA poate dura ani de zile şi necesită o conductă diferită pentru întreţinere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO