Eveniment

Polonia vrea cu 50% mai multe trupe americane în Europa. Varşovia cere măsuri mai dure împotriva Moscovei

Polonia vrea cu 50% mai multe trupe americane în Europa....

Autor: Dorin Oancea

03.04.2022, 15:00 93

Polonia ar saluta o creştere cu 50% a numărului de trupe americane în Europa, a declarat liderul partidului de guvernământ al ţării, în comentarii publicate duminică, în contextul în care Varşovia cere măsuri mai dure împotriva Moscovei în contextul conflictul din Ucraina, scrie Reuters.

Invazia Ucrainei a alimentat temerile legate de securitate în statele de pe flancul estic al NATO.

Alianţa a răspuns prin creşterea prezenţei sale în regiune, anunţând luna trecută încă patru grupuri de luptă multinaţionale, în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

"Polonia ar fi mulţumită dacă americanii şi-ar spori prezenţa în Europa de la 100.000 de soldaţi în prezent până la 150.000 în viitor, din cauza agresivităţii crescânde a Rusiei", a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dintre aceştia, 75.000 de soldaţi ar trebui să fie staţionaţi pe flancul estic; adică la graniţa cu Rusia; 50.000 de soldaţi în statele baltice şi în Polonia", a spus el în interviul publicat şi pe site-ul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Kaczynski a mai spus că Polonia ar fi "deschisă" la ideea de a avea arme nucleare staţionate în ţară, dar că acest lucru nu este un lucru luat în considerare în prezent.

În Europa se aflau aproximativ 80.000 de soldaţi americani înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO