Eveniment

Ponta admite că excedentul bugetar este creat de nerealizarea cheltuielilor de investiţii

Ponta admite că excedentul bugetar este creat de...

Autor: Iulian Anghel

30.10.2014, 00:01 589

Premierul Victor Ponta le-a cerut ieri miniştrilor ca, în perioada din an rămasă să cheltuiască fondurile disponibile pentru investiţii publice, deoarece pentru dezvoltare este nevoie ca banii să fie cheltuiţi, nu ţinuţi în vistierie. Bugetul general consolidat a ajuns în primele nouă luni din an la excedent (0,06% din PIB), din cauza reducerii cheltuielilor de capital cu 2,5 miliarde de lei faţă de ianuarie - septembrie 2013 şi cu aproape un miliard de lei a cheltuielilor pentru proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile. La aceasta s-a adăugat încasarea celei de-a doua tranşe a impozitului pe construcţii speciale şi venituri din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră – 1 mld. lei. Dacă bugetul ar fi făcut cheltuieli de investiţii în acelaşi volum ca între ianuarie şi septembrie 2013, deficitul la nouă luni ar fi fost de 0,5% din PIB.

„Avem pentru prima dată în istorie - sper şi pentru ultima oară în următorii ani - excedent bugetar în sensul în care am cheltuit mai puţin decât am încasat la buget pe primele nouă luni. Noi, însă, ca să putem să ne dezvoltăm, trebuie să cheltuim mai mult aşa încât vă rog frumos să folosiţi toate resursele pe care le aveţi la dispoziţie pentru investiţii publice şi ceea ce avem prevăzut. Nu cred că ajungem la 2,2% din PIB (deficit bugetar- n.red.) orice am face în ultimele două luni, dar asta înseamnă că anul viitor va fi cu atât mai uşor să ne încadrăm în ţintele fiscal-bugetare“, a spus Ponta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO