Eveniment

Ponta anunţă reluarea plăţilor pe POS Mediu şi POR. Pentru POSDRU, UE nu mai are bani

Ponta anunţă reluarea plăţilor pe POS Mediu şi POR. Pentru POSDRU, UE nu mai are bani

Premierul Victor Ponta susţine că România are aliaţi importanţi în cadrul UE pentru a-şi susţine cu succes poziţia faţă de o alocare mai consistentă de fonduri europene între 2014 şi 2020. Foto: Guvernul României

Autor: Iulian Anghel

15.11.2012, 00:05 2461

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu vor avea astăzi o întâlnire la care ar urma să se clarifice cine va merge la summit-ul UE din 22 -23 noiembrie unde ar urma să fie adoptat bugetul Uniunii pentru exerciţiul financiar 2014-2020.

Subiectul bugetului UE pentru 2014-2020, dar şi al fondurilor nerambursabile pentru exer­ciţiul financiar curent a fost atins ieri în şe­dinţa de guvern în care şeful Executivului le-ar transmis miniştrilor săi veşti "bune şi mai puţin bune".

România va obţine, potrivit premierului, anul acesta decontările de la Bruxelles pe Pro­gra­mul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) şi pe Programul Operaţional Regional (POR), dar, în privinţa POSDRU (programul pentru resurse umane) plăţile ar putea întârzia din cauza neînţelegerilor dintre Comisia Euro­peană şi Parlamentul European pe marginea rectificării Fondului Social European care alimentează POSDRU.

POS Mediu (4,5 mld. euro), POSDRU (3,4 mld. euro) şi POR (3,7 mld. euro) sunt presus­pen­date de Comisia Europeană, dar plă­ţile ar putea fi reluate până la finele anului, ceea ce înseamnă că România ar putea depăşi anul acesta rata de absorbţie din prezent de 9,7% (1,8 mld. euro din totalul fondurilor alocate între 2007 şi 2014 pe programele de coeziune).

"Veştile bune sunt că la Mediu şi la Pro­gramul Operaţional Regional putem obţine în cadrul acestui an decontările pe care le aştep­tăm, vestea proastă este că noi ne-am făcut lecţiile şi repornim POSDRU, însă între Parla­ment şi Comisie nu s-a ajuns la un acord privind rectificarea Fondului Social European şi suntem în situaţia în care putem cere bani, dar până nu se ajunge la un acord între Parlament şi Comisie încă vor fi dificultăţi", a explicat pre­mierul la începutul şedinţei de guvern de ieri.

Fondul Social European nu mai are bani şi pentru continuarea plăţilor este nevoie de o rectificare a bugetului UE pentru 2012.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a explicat marţi, la reuniunea grupului "Prietenii Coeziunii" (15 ţări din estul şi sudul Europei care cer alocări mai bune pentru exerciţiul financiar 2014-2020) că nego­ciatorii Parlamentului European nu au parti­ci­pat la reuniunea cu Consiliul privind bugetul pentru 2013 pentru că nu există un acord între statele membre cu privire la un buget su­plimentar pentru anul în curs. Aceste fonduri sunt necesare pentru ca Uniunea Europeană să îşi respecte obligaţiile legale, şi anume de a plăti facturile efectuate pentru bunuri, lucrări şi servicii prestate.

Premierul român a participat marţi la Bruxelles la reuniunea grupului "Prietenii Coeziuni", iar astăzi va avea o întâlnire cu Traian Băsescu căruia i-a cerut deja mandat de repre­zentare a României la summitul UE din 22 noiembrie unde se va discuta bugetul viitor al UE.

În şedinţa de guvern Victor Ponta le-a explicat miniştrilor care a fost poziţia României la Bruxelles faţă de bugetul multianual 2014-2020.

Potrivit premierului, România susţine acordarea unor alocări superioare în eferciţiul financiar viitor faţă de cel curent, deşi, a arătat el, situaţia la nivel european este una complicată.

Este complicată, în primul rând, pentru că există un grup puternic de ţări contributori neţi care cer diminuarea bugetului propus de Comisia Europeană (1.035 mld. euro între 2014-2020) cu cel puţin 150 mld. euro, lucru care ar afecta alocările pentru beneficiarii neţi (ţările mai sărace între care şi România).

"Am reiterat poziţia fundamentală a României şi avem aliaţi importanţi pe această temă şi anume mai mulţi bani în 2014-2020 pentru fonduri structurale şi de coeziune cu obligaţia noastră, însă, să ştiţi, pe care eu mi-am asumat-o, că sistemul nostru administrativ şi capacitatea noastră administrativă de absorbţie vor suferi în 2013 modificări fundamentale, în aşa fel încât de la 1 ianuarie 2014 să începem cu dreptul, nu cu stângul. De asemenea, am reiterat - şi aici avem sprijinul Comisiei Europene şi al statelor care fără să facă parte din grupul Prietenilor Coeziunii au aceeaşi opţiune ca şi România - şi anume obiectivul fundamental, fondurile şi plăţile pentru agricultură să meargă pe ceea ce se numeşte convergenţă şi anume să atingă agricultorii români un nivel al subvenţiilor şi al plăţilor la media Uniunii Europene. Pentru că în acest moment diferenţele sunt foarte mari, sigur, între ţările care au fondat UE şi noi cei care am intrat ultimii în acest club, însă această politică se reflectă în mod direct asupra competitivităţii agriculturii româneşti, s-au făcut eforturi, facem eforturi foarte mari, însă acesta este un alt obiectiv fundamental, iar România se va bate în cadrul discuţiilor de săptămâna viitoare pentru aceste obiective fundamentale", a explicat ieri premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO