Eveniment

Ponta: „Cine-i Consiliul Fiscal?“. ZF îi prezintă pe cei cinci membri ai Consiliului fiscal, instituţia care trebuie să amendeze politica fiscală

Ponta: „Cine-i Consiliul Fiscal?“. ZF îi prezintă...

Autor: Adelina Mihai

14.08.2013, 21:56 845

Criticile Consiliului Fiscal legate de rectificarea bugetară ope­rată la sfârşitul lunii iulie l-au determinat pe premierul Victor Ponta să întrebe marţi seară, ironic, în cadrul unei emisiuni televizate a postului RTV, „Cine-i Consiliul Fiscal?“. Reacţia sa a venit ca urmare a faptului că, în cursul zilei de marţi, Consiliul Fiscal a transmis presei o opinie în care arăta că proiectul de rectificare bugetară încalcă mai multe reguli fiscale, iar veniturile prognozate sunt optimiste.

„Cine-i Consiliul Fiscal? Dacă e mai bun domnul de la Consiliu, în regulă. (…) Să meargă domnul Dumitru la spital şi să le spună celor de acolo că dacă pleacă şapte femei de serviciu poţi angaja una. Sau la şcoală. E uşor să dai sfaturi“, a completat premierul, făcând referire la opiniile exprimate de Consiliul Fiscal, al cărui preşedinte este Ionuţ Dumitru.

Datele publicate de Consiliul Fiscal arată că numărul de posturi în sistemul bugetar a scăzut cu peste 211.000 de la finalul lui 2008 până în septembrie anul trecut, în sistem rămânând 1.187 milioane de persoane. Această scădere a fost, în mare parte, o consecinţă a aplicării regulii de o nouă angajare la şapte plecări din sistem. Începând cu luna octombrie a anului trecut însă, această regulă nu s-a mai aplicat, astfel că numărul de posturi ocupate în sistemul bugetar a crescut cu mai bine de 2.300.

„În contextul acestor evoluţii, Consiliul Fiscal recomandă o abordare prudentă în trecerea de la regula 7 la 1 la cea de 1 la 1 şi o monitorizare foarte atentă a cheltuielilor de personal lunare, pentru a evita o depăşire a plafonului aferent cheltuielilor de personal pentru 2013, ceea ce ar consemna o nouă încălcare a Legii responsabilităţii fiscale nr. 69/2010“, se arată în opinia Consiliului. Printre criticile aduse de Consiliul Fiscal la rectificarea bugetară se numără faptul că veniturile bugetare par optimiste, astfel că la impozitul pe venit şi contribuţiile din asi­gu­rări veniturile sunt supraestimate cu 1 mi­liard de lei. De asemenea, Consiliul a mai spus că există „riscuri relevante“ în ceea ce priveşte încasările proiectate din TVA ca urmare a evoluţiei sub aşteptări a consumului privat şi a reducerii taxei la produsele de panificaţie. O altă observaţie este aceea că ţintele privind absorbţia fondurilor europene sunt „nerealiste“ şi poate fi vorba de un „eşec major“, în contextul în care bugetul prevede o majorare de 52,3% faţă de sumele atrase în 2012, iar execuţia la 6 luni relevă o diminuare de 5%.

De asemenea, Consiliul Fiscal notează că execuţia veniturilor bugetare totale în primele 6 luni ale anului arată o „nerealizare semnificativă“, de peste 6,5 mld. lei faţă de programul aferent primului semestru (93,7%). În cazul încasărilor din TVA, „nerealizarea“ a fost de 485 mil. lei, arată Consiliul Fiscal într-o analiză extinsă asupra rectificării bugetare şi asupra Raportului semestrial privind situaţia economică şi bugetară.

Ce trebuie să urmărească Consiliul Fiscal

Consiliul Fiscal, o instituţie indepen­dentă înfiinţată în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare (legea 69/2010), are ca atribuţii, printre altele, evaluarea proiec­ţiilor macroeconomice avute în vedere la fundamentarea prognozelor de venituri la buget, monitorizarea respectării regulilor fiscale sau emiterea de recomandări privind politica fiscală curentă şi viitoare.

Format din cinci membri numiţi de Parlament pentru o perioadă de nouă ani, aceştia au fost nominalizaţi la propunerile Academiei Române, Băncii Naţionale a României, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Institutului Bancar Român şi Asociaţiei Române a Băncilor.

În prezent, preşedintele Consiliului Fiscal este Ionuţ Dumitru, 34 de ani,  economistul-şef al băncii Raiffeisen Bank, care conduce şi Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România. Doctor în economie şi cadru didactic universitar în cadrul ASE Bucureşti, el a urmat în perioada 2001-2002 cursurile Şcolii Docto­rale de Finanţe Bănci, cu specializarea Strategii şi Politici Monetare.

Vicepreşedinte al Consiliului Fiscal este Răzvan Victor Stanca, economist principal în cadrul Direcţiei de Studii Economice a Băncii Naţionale. Ceilalţi membri ai instituţiei care analizează şi „amendează“ politicile fiscal-bugetare sunt Tatiana Moşteanu, decan al Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul ASE, Lucian Liviu Albu, director al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române, şi Silviu Marius Şeitan, care a lucrat anterior în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în Institutul Bancar Român sau în Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare al Academiei Române.

 

„Consiliul Fiscal greşeşte în legătură cu veniturile încasate la buget“

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că reprezentanţii Consiliului Fiscal „au avut o mică eroare“ la calculul veniturilor bugetare şi că gradul de realizare a încasărilor este de 60%. „Cred că cei de la Consiliul Fiscal au avut o mică eroare. (...) Mai discutaţi cu dânşii o dată, că nu e grav să greşeşti, ci să perseverezi“, le-a spus Ponta membrilor cabinetului. Consiliul Fiscal a anunţat marţi că execuţia veniturilor bugetare în primele şase luni arată „o nerealizare semnificativă, de peste 6,5 miliarde lei“ faţă de programul aferent primului semestru, respectiv încasări reprezentând doar 93,7% din suma programată, excluzând impactul schemelor de stingere în lanţ a unor obligaţii bugetare de tip swap. „Cele mai mari nerealizări de venituri  faţă de program au fost înregistrate în cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei), impozitului pe profit  (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei), TVA (-485 milioane lei) şi veniturilor nefiscale (-467 milioane lei)“, se arată într-un comunicat al Consiliului Fiscal, transmis marţi.

Potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor, veniturile la buget au însumat în primul semestru 97,544 miliarde lei, reprezentând 15,6% din PIB, în creştere cu 4,8% faţă de veniturile colectate în prima jumătate a anului trecut. Consiliul Fiscal arată însă că execuţia la şase luni fără influenţele swap indică 97,3 miliarde lei, sub nivelul programat, de 103,81 miliarde lei. Consiliul a concluzionat că rectificarea bugetară decisă la finele lunii iulie de către guvern încalcă mai multe reguli fiscal-bugetare, cea mai importantă fiind ţinta de deficit, şi a fost făcută pe baza unor proiecţii nerealiste, numai din impozitul pe venit şi contribuţii din asigurări veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei. Consiliul arată că majorarea proiecţiei veniturilor bugetare se datorează exclusiv unei noi scheme de stingere în lanţ de tip swap a arieratelor bugetare. Conform acestei scheme, încă 1,12 miliarde lei vor fi transferaţi din bugetul de stat către bugetele locale şi către anumite companii de stat, astfel încât în final aceste transferuri să conducă la stingerea unor obligaţii restante către buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar. Preşedintele Consiliului Fiscal spune însă că, pentru formularea opiniei din raportul dat publicităţii, s-au folosit informaţiile disponibile pe site-ul ministerului de Finanţe. „Noi am folosit datele Ministerului de Finanţe, disponibile şi în acest moment pe pagina de internet a ministerului, care coincid cu cifrele prezentate şi în raportul nostru. Dacă există alte cifre, noi nu avem acces la ele”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. (Ovidiu Bărbulescu - Mediafax)

 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO