Eveniment

Ponta i-a cerut sfatul lui Isărescu în legătură cu reducerea TVA. Ce părere are guvernatorul BNR despre scăderea TVA

Premierul Victor Ponta: Impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală decât la cote diferenţiate, pentru că la cote diferenţiate este vorba de tot lanţul.

Premierul Victor Ponta: Impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală decât la cote diferenţiate, pentru că la cote diferenţiate este vorba de tot lanţul.

Autor: Claudia Medrega

07.04.2015, 00:03 1405

Cea mai probabilă măsură este reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%. După încheierea întrevederii de la banca centrală, oficialii guvernamentali nu au făcut declaraţii de presă.

Guvernatorul BNR a declarat recent că diminuarea TVA este de dorit, nu numai din punct de vedere social, ci şi economic, însă a atenţionat că o scădere a cotei urmată de o revenire ar fi „mult mai dureroasă“ şi va avea efecte negative, dacă lucrurile nu sunt cântărite bine înainte. Isărescu a mai spus că sustenabilitatea măsurilor avute în vedere este „vitală“, dar şi credibilitatea pachetului de măsuri, pentru că altfel pieţele financiare pot reacţiona violent.

Premierul Victor Ponta susţine că la sfârşitul primului trimestru s-a înregistrat o colectare peste aşteptări a veniturilor bugetare, respectiv un plus de 3-3,5 mld. lei faţă de ceea ce era prevăzut ca program. Totodată, cheltuielile au fost mai mici, ceea ce permite aplicarea relaxării fiscale legate de TVA chiar înainte de intrarea în vigoare a Codului fiscal la 1 ianuarie, a spus Ponta.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, şi-a anunţat colegii de partid că intenţia guvernului este să diminueze, din luna iunie, cota standard de TVA de la 24% la 20%, o decizie urmând să fie luată marţi de Executiv, potrivit unor surse din PSD citate de Mediafax.

„Impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală decât la cote diferenţiate, pentru că la cote diferenţiate este vorba de tot lanţul. De asemenea, este aproape imposibil să faci diferenţa între tipuri de produse, adică de la cele mai scumpe la cele mai ieftine. Deci, din punctul de vedere al administării fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai uşor de administrat decât cote diferenţiate. La cota generală, impactul este mai mare, dar nu e o diferenţă semnificativă“, a spus ieri Ponta, înainte de a merge la BNR.

Pentru primul trimestru programul bugetat de Finanţe indică un deficit bugetar de 6,6 mld. lei (0,9% din PIB), venituri de 53,2 mld. lei - reprezentând 23,5% din nivelul estimat pentru întregul an - şi cheltuieli de 59,8 mld. lei (25% din total), potrivit datelor Ministerului Finanţelor. La sfârşitul lunii ianuarie 2015, bugetul înregistra un excedent de aproape 4 mld. lei, după primele două luni surplusul a ajuns la 2,3 mld. lei, iar datele estimate pentru primul trimestru indică un excedent bugetar de 1,5 mld. lei, după cum a anunţat Ponta. Datele finale privind execuţia bugetară la sfârşitul primului trimestru vor fi anunţate după 25 aprilie.

Impactul bugetar brut al reducerii TVA de la 24% la 20%, pentru un an întreg, a fost calculat de guvern la 11,6 mld. lei, iar impactul bugetar net anual ar fi de 5,2 mld. lei.

Scăderea cotei standard de TVA de la 24% la 20% va duce la încetinirea ratei inflaţiei pe termen scurt, însă preţurile de consum ar putea creşte din nou începând de anul viitor, odată cu apariţia efectului de bază, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR. În România, temerile, deşi în curs de disipare, sunt îndreptate mai degrabă pe partea de creştere a inflaţiei decât pe partea de deflaţie, în viziunea BNR.

Cota standard de TVA a fost majorată în vara anului 2010, de la 19% la 24%. România este a 5-a ţară din UE în ceea ce priveşte cota standard de TVA, după Ungaria, Dane­marca, Croaţia şi Suedia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO