Eveniment

Ponta schimbă conducerea Institutului Naţional de Statistică din cauza unei "greşeli grave"

Ponta schimbă conducerea Institutului Naţional de...

Autor: Departamentul Economic

04.01.2013, 13:24 2476

Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

El s-a referit, în şedinţa de guvern, doar la schimbarea conducerii INS, arătând însă că şi Comisia Naţională de Prognoză a greşit.

"Ne-am trezit acum, la început de an, că Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză au greşit şi după ce în 2003, 2004 până în 2010 au greşit de fiecare dată pe plus, adică calculau un PIB şi după aia era un pic mai mare, în 2011 l-au greşit pe minus. Nu am probe să cred că este vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. Anul ăsta, ca să ne înscriem în ţinta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard lei, dintr-o greşeală de calculat. De unde, de la sănătate, educaţie, armată, poliţie ? Cred că genul acesta de birocraţie şi de greşeli dacă acum, când suntem un guvern nou cu legitimitatea dată de vot, nu le îndreptăm, nu o să le îndreptăm niciodată. Am cerut secretarului general, o să înlocuiesc conducerea Institutului Naţional de Statistică, vreau să fie acolo nişte oameni pe care să ne putem baza când spun ceva", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

Unde s-a înşelat Statistica la datele pe 2011 şi ce consecinţe sunt pentru bugetul pe 2013

Premierul a precizat că doreşte ca la INS să fie oameni pe care să se poată baza fie când anunţă date despre PIB, fie când este vorba de "câţi cetăţeni sunt în această ţară".

Institutul Naţional de Statistică este condus de către secretarul de stat Vergil Voineagu, numit în primăvara anului 2005 de premierul Tăriceanu.

Joi seara, premierul a anunţat o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat la B1 TV: "Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.

Ponta a arătat apoi la RTV că va cere vineri ca această situaţie să fie verificată şi, dacă eroarea se confirmă, atunci, foarte probabil, va înlocui conducerea INS.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.

Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011, prezentate Guvernului înainte de Crãciun, indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială. Astfel, datele finale pentru PIB indică o cifră de 557 miliarde de lei, faţă de 578 miliarde estimat anterior.

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul la bugetul pentru 2011 şi anunţată de Comisia Naţională de prognoză. De remarcat însă că datele finale nunţate de INS sunt cu 10 miliarde de lei peste cea mai optimistă prognoză a CNP din 2011.

Ca urmare a datelor abunţate în primăvara anului trecut, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe o estimare de PIB revizuită în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.

Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderea consumului intermediar din 2010.

De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.

Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.

Ţinta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO