Eveniment

Ponta şi Vosganian, dialog prin comunicate de presă: ordonanţa ministrului privind disponibilizările, retrasă la presiunea premierului

Foto Silviu Matei

Autor: Raluca Ghinea, Iulian Anghel

01.03.2013, 00:06 470

Un episod mai puţin uzual s-a petrecut ieri în sânul Guvernului, avându-i ca protagonişti pe premierul Victor Ponta şi pe ministrul liberal al economiei Varujan Vosganian.

Guvernul a anunţat într-un comunicat că premierul i-a cerut ministrului economiei Varjuan Vosganian retragerea de pe site-ul ministerului a proiectului unei ordonanţe de urgenţă privind concedierile colective în energie - pe care comunicatul îl numeşte "un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie", - întrucât el nu a fost analizat în şedinţa Executivului şi nu este susţinut de acesta.

Proiectul ordonanţei publicat miercuri a fost retras ieri, cum a cerut premierul, iar titularul portofoliului economiei a susţinut că totul s-a petrecut în urma unei discuţii pe care a avut-o cu şeful Guvernului miercuri seara şi că între ei nu există puncte de vedere divergente.

Dar, a ţinut să sublinieze Vosganian: proiectul este agreat de sindicate, are avizul conform al Ministerului Justiţiei, nu reprezintă un program nou de disponibilizări colective, ci o prelungire (cu mici modificări) a unui act normativ vechi privind concedie rile colective în energie (OUG 116/2006), prelungire pe care Executivul o susţine.

"Cei care au solicitat ca acest act normativ să fie urgentat au fost reprezentanţii sindicatelor, care au cerut prelungirea cadrului legal pentru persoanele care ar putea fi disponibilizate. (...) Ordonanţa reia textul ordonanţei 116/2006 care a suportat câteva modificări succesive. Forma consolidată prevede elemente noi de drepturi salariale." Proiectul ordonanţei de urgenţă retras la cererea premierului prevede, între altele: "Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii/societăţi naţionale şi societăţi comerciale din industria minieră, rezultat al reevaluării fiecărei strategii de dezvoltare, au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum şi cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de prevederile Ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective".

Sunt 16 companii de stat din energie - din exploatarea de resurse sau producţia de electricitate - care ar urma să intre sub incidenţa ordonanţei.

Din tot ce a spus Vosganian reiese că avea cunoştinţă despre acest proiect de ordonanţă în vreme ce comunicatul Guvernului arată că premierul vrea să ştie vinovaţii: "Primul-ministru i-a cerut ministrului economiei Varujan Vosganian să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului".

Ajutorul de stat pentru Oltchim trebuie dat rapid, altfel nu-şi mai are rostul

Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim ar trebui acordat până la jumătatea acestui an, pentru că altfel nu va mai fi util, a declarat Varujan Vosganian, care apreciază că soluţionarea din partea Comisiei Europene pe această temă nu va veni curând.

La sfârşitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care preciza că intenţionează să acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 de milioane de euro. Vosganian a spus că Ministerul Economiei va numi administratori speciali şi conducerea operativă la combinat până la 15 martie, când expiră acordul cu actualul director.

Din octombrie 2012, conducerea combinatului este asigurată, în calitate de director general, de Mihai Bălan.

La 7 februarie Vosganian a avut o întâlnire cu Bălan, la finalul căreia Ministerul Economiei a anunţat că s-a stabilit ca Bălan să rămână director la Oltchim pentru încă 30 de zile, după care acţionarii să numească un nou şef.

În ciuda protestelor, Ministerul Economiei susţine explorarea gazelor de şist

Ministrul economiei a declarat ieri că susţine activitatea de explorare a gazelor de şist pentru că aceasta va aduce informaţii cu privire la resursele disponibile în România şi potenţiala exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.

"În cazul gazelor de şist ar trebui să avem câteva elemente să vedem dacă dezbaterea merită făcută. Am putea să facem o activitate de explorare ca să ştim în România cum stăm astfel încât mai târziu să procedăm şi la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi", a spus Vosganian.

Peste 8.000 de persoane din mai multe judeţe, între care preoţi, dar şi oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România.

Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist, începând cu a doua parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO