Eveniment

Ponta: Un milion de români ar putea obţine reduceri de rate la credite de 4 mld. lei

Victor Ponta

Victor Ponta

Autor: Liviu Dădăcuş

03.02.2014, 20:53 1087

Guvernul estimează că schema de ajutor fiscal pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la restructurarea împrumuturilor pentru aproape un mi­lion de români, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu până la 4 mld. lei, a anunţat aseară premierul Victor Ponta.

Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai mul­te cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la credite fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult ju­mătate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echiva­len­tul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este in­dexat creditul, a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului afe­rente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Banca trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a cre­di­tului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de pla­tă, adică cel mult doi ani.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat în mai multe rânduri că guvernul Ponta lucrează la un pro­gram de stimulare a consumului, care să susţină creşterea eco­no­mică din acest an.

Restructurarea poate fi acordată o singură dată unei per­soa­ne fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiţia ca suma to­tală amânată la plată să se încadreze în limita valo­ri­că deter­minată anterior.

Statul limitează, însă, accesul popu­laţiei la un astfel de me­canism prin in­tro­ducerea unui pla­fon pri­vind ve­ni­tul de­bi­torului, care nu poate de­pă­şi ve­nitul net me­diu pe econo­mie co­mu­ni­cat de INS.

Pe de altă par­te, pre­mie­rul a spus asea­ră, după o întâl­ni­re cu dele­ga­ţia FMI, că acciza de 7 euro­cenţi va fi introdusă din aprilie la ben­zină şi motorină, dar preşe­din­tele Traian Băsescu va semna chiar şi în aceste condiţii do­cumentele ne­ce­sare pentru ca acor­dul cu FMI să redevină opera­ţional, de­oarece me­moran­dumul nu va include această mă­sură. De­le­gaţia comună a FMI, Co­mi­siei Europene şi Băncii Mon­diale îşi încheie astăzi misiunea în România.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO