Eveniment

Popa, BNR: Băncile cu capital elen sunt solide şi interesante pentru investitori, dacă se vor vinde. Rata de solvabilitate, cu 1% peste media sistemului

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

10.06.2011, 14:38 240

Băncile cu capital elen au o situaţie solidă şi colateralsuficient pentru a face faţă unei crize mai profunde în Grecia,ceea ce le face atractive pentru investitori, dar momentan nu suntsemnale că băncile mamă vor să renunţe la România, afirmăviceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Este posibil ca apetitul pentru achiziţii şi consolidări pentrubănci să fie mare în general. Am văzut deja că o bancă din Austria,Raiffeisen Bank, a achiziţionat sucursala unei bănci greceşti dinPolonia. Să vedem în ce măsură băncile mamă vor agreea acelaşilucru şi pentru sucursalele din alte ţări", a spus Popa.

El a punctat că mai mult de o treime din linile de finanţareacordate de băncile mamă din Grecia au scadenţa mai mare de un an,iar valoarea acestora, de 4,1 - 4,2 miliarde euro, reprezintă circa35% din resursele atrase de de sucursale.

Concomitent, băncile cu capital grecesc au în portofoliu unvolum substanţial de titluri de stat, care vor permite acces lalichiditate pe termen scurt de la Banca Naţională.

Potrivit lui Popa, băncile greceşti din România au o rată asolvabilităţii de 15,7%, comparativ cu o medie a sistemului de14,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO