Eveniment

Popa, BNR: Incurajam bancile sa cumpere in continuare titluri de stat

Popa, BNR: Incurajam bancile sa cumpere in continuare titluri de stat
18.05.2010, 23:10 31

"Am vazut fluctuatii extrem de mari si in continuare daca neuitam la adancimea pietei de titluri de stat si a nivelului detrazactionare de pe piata interbancara, realizam ca piata estedeparte de eficienta pe care ar trebui sa si-o castige", spunePopa. El afirma ca bancile ar trebui sa isi faca rezerve delichiditati, care sa actioneze ca un tampon in perioadeledificile.

"Lichiditatea poate sa aiba modificari insemnate, este foartevolatila si trebuie sa reprezinte o preocupare pentru toateinstitutiile intr-o maniera mai putin ciclica decat pana acum."

Inainte de problemele de lichiditate din toamna lui 2008, lacare oficialii BNR se refera folosind termenul "penurie", foarteputine banci comerciale detineau titluri de stat, in conditiile incare preferau sa plaseze toate lichiditatile in credite la clienti,pentru ca puteau gasi oricand pe piata lei suficienti. De atunciconditiile s-au modificat insa simtitor, iar majoritatea bancilorau acum o parte din active plasate in titluri de stat.

Dorina Antohi, director adjunct, Directia Politica Monetara siModelare Macroeconomica, din BNR, a afirmat ca in primele patruluni din 2010 existau 14 banci cu un deficit de lichiditate de 3,7mld. lei. Restul de 26 de banci consemnau un excedent delichiditate de 4,07 mld. lei.

In schimb, in 2009, erau 19 banci cu deficit de lichiditate de10,6 mld. lei si 22 de banci cu excedent de lichiditate de 1,5 mld.lei. Aceste date contureaza imaginea unei piete fragmentate, incare bancile evita sa isi imprumute bani intre ele, astfel ca intimp ce unii jucatori au lichiditati in exces, altii se confruntacu deficite.

Banca centrala nu poate face minuni daca lipseste incredereaintre banci, iar in Romania nu exista incredere, acesta fiindmotivul pentru care piata s-a diminuat semnificativ in ultimaperioada, considera Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al INGBank.

"Piata depozitelor este restransa, ilichida. Se tranzactioneazavolume mici, de 1-1,5 mld. lei, pe scadente scurte. Pentru termenede peste trei luni nu mai exista piata, desi era inainte decriza."

Antohi a amintit printre provocarile la adresa gestionarii decatre banci a lichiditatii proprii distributia asimetrica alichiditatii in sistem, cresterea continua a cererii de rezerve abancilor destinata efectuarii platilor zilnice, precum siconstrangerile exercitate asupra redistribuirii eficiente alichiditatii pe piata interbancara si a titlurilor de stat.

Cercel, BRD: Piata este impartita in insule, dupaoriginea actionarilor

Prezenta pe piata a unor banci din tari care se confrunta cuprobleme si sunt percepute ca fiind mai riscante duce la osegmentare care pune presiune pe dobanzi si genereaza socuri delichiditate, considera Claudiu Cercel, director general adjunct alBRD, a doua banca locala, detinuta de grupul francez SociétéGénérale.

"Se creeaza o segmentare a pietei interbancare si a depozitelorclientilor. Apar anumite insule, banci, care functioneaza la altedobanzi decat piata. Nu doar pentru aceste insule este dificil, cisi pentru celelalte banci, care se pot confrunta cu intrariimportante de lichiditati la un moment dat."

Reprezentantul BRD a evitat sa faca referiri clare, insa pepiata este bine cunoscuta situatia bancilor cu actionariat grecesc,care s-au confruntat cu taieri ale limitelor de tranzactionare dinpartea celorlalte banci. Rulajul pietei secundare a titlurilor destat este foarte redus, reprezentand mai putin de 2% din stoculexistent, bancile fiind dependente de ope ratiunile banciicentrale.

"Dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat trebuie saaiba loc. Este necesara o politica mai inteligenta a MinisteruluiFinantelor de a face emisiuni de titluri. Este un element importantpentru a putea sa lichidizam portofolii de titluri si prin canalediferite de banca centrala", spune Cercel.

Se reflecta in inflatie mersul economiei?

Inflatia nu a scazut in masura in care ar fi fost sugerata decontractia economica, fiind necesara aplicarea reformelor, mai alesin sectorul public, pentru a elimina rigiditatile structurale dineconomie, spune Cezar Botel, director al directiei de politicamonetara si modelare macroeconomica din BNR.

"Implementarea riguroasa a reformelor structurale, mai ales insectorul public, ramane o cerinta cruciala in vederea eliminariirigiditatilor care impiedica reducerea persistentei inflatiei siminimizarea costurilor economice asociate atingerii tintelor deinflatie pe termen mediu." In perioada 2005-2009, persistentainflatiei a ramas ridicata in ciuda trecerii la regimul de tintiredirecta a inflatiei, a cresterii transparentei si a consecventeitemporale a politicii monetare si chiar in ciuda reducerii cereriiagregate pe fondul crizei financiare globale, a spus Botel.

El a explicat ca procesul a fost puternic alimentat de impactuladvers al aglomerarii socurilor de oferta adverse in perioada 2007- 2008, pe fondul unui exces de cerere agregata in crestere.

La randul lui, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a precizatca inflatia este oglinda performantei unei economii, iar lupta cuinflatia nu trebuie dusa doar de banca centrala, si Guvernul avando anumita responsabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO