Populaţia şcolară scade, iar tinerii îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă. Ce sfaturi au angajatorii pentru ei

22 nov 2014 Autor: Adelina Mihai

România a pierdut în ultimele două decenii un milion de elevi şi studenţi, adică un sfert din populaţia şcolară, ca urmare a scăderii natalităţii, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Astfel, dacă în anul 1995 existau 4,7 milioane de copii, elevi şi studenţi înscrişi în toate ciclurile de învăţământ, numărul acestora a fost anul trecut de doar 3,6 milioane.

În aceste condiţii, angajatorii ar trebui - teoretic - să ducă o luptă mai mare pentru absolvenţi, însă sta­tis­ti­cile arată că tinerii îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă, astfel că, în ultimii ani, 120.000 de ti­neri sub 30 de ani au format o populaţie cu pre­zenţă constantă în statisticile de şomaj. Ce trebuie să facă cei aflaţi astăzi pe băncile şcolii pentru a-şi creşte şansele de angajare la absolvire?

Pe de-o parte, angajatorii îi sfătuiesc pe tineri să încerce să se implice cât pot de mult în activităţi extra­şco­lare care să le „şlefuiască” abilităţile de muncă în echipă şi competenţele tehnice, în timp ce profe­sorii sunt de părere că interesul tinerilor faţă de şcoală scade direct proporţional cu şansele lor de angajare.

„Pentru cei care vor să urmeze o carieră în domeniul IT, este foarte importantă pregătirea tehnică. Noi avem nevoie de programatori care să ştie să folosească tehnologiile .NET, Java sau PHP, însă, din păcate, în şcoli se învaţă o teorie a programării, iar noi, ca angajator, trebuie să îi învăţăm totul de la zero, chiar şi pe cei care vin de la facultăţile de cibernetică sau calculatoare”, a spus Brânduşa Fecioru, directorul de resurse umane al producătorului român de software TotalSoft, poziţie din care coordonează politicile de HR pentru un efectiv de peste 400 de angajaţi.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2014

 
Cuvinte cheie:
populatie
, munca
, angajatori
, tineri
, studenti
, statistica
, ins
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide