Eveniment

Portret de preşedinte. Preşedintele nealiniat: Nicuşor Dan şi promisiunea unei Românii reformate

Portret de preşedinte. Preşedintele nealiniat: Nicuşor...

Autor: Ramona Cornea

20.05.2025, 00:05 245

♦ Intrat în politică prin activism civic, cu un trecut academic puternic şi un profil de outsider, Nicuşor Dan a câştigat alegerile prezidenţiale din 2025 în afara partidelor ♦ Alegerea sa marchează o ruptură faţă de traseele tradiţionale ale politicii româneşti ♦ Cu o agendă axată pe reformă, digitalizare şi combaterea risipei din administraţie, noul preşedinte vine cu promisiunea unei alte paradigme în politica românească.

Nicuşor Dan, matematicianul devenit activist, apoi primar al Capitalei, a fost ales preşedintele României în 2025, marcând o victorie istorică pentru un candidat independent. De la podiumurile olimpiadelor internaţionale de matematică la biroul de la Cotroceni, parcursul său a fost atipic şi adesea contestat, dar susţinut constant de o promisiune clară: reforma instituţiilor în care pune piciorul.

Nicuşor Dan s-a născut în 1969, la Făgăraş, şi a fost considerat încă din copilărie un talent excepţional în matematică. Absolvent al Liceului „Radu Negru“ din oraşul natal, a câştigat două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, în 1987 şi 1988 – performanţe care i-au deschis drumul către una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa: École Normale Supérieure din Paris, începând din 1992.

După studiile de licenţă şi master în Franţa, a urmat doctoratul în matematică la Université Sorbonne Paris Nord, iar în 1998 a decis să se întoarcă în România. A devenit cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române – funcţie echivalentă cu cea de cadru didactic universitar.  Tot atunci a fondat Şcoala Normală Superioară din Bucureşti, după modelul Ecole Normale din Franţa, un masterat de matematică sponsorizat de firme private, unde predau matematicieni români cu doctorate obţinute la facultăţi din străinătate.

Intrarea în viaţa publică nu a venit printr-un partid, ci prin activism civic. În anii 2000, Nicuşor Dan a devenit cunoscut pentru lupta împotriva abuzurilor urbanistice din Capitală. A organizat proteste, a atacat în instanţă autorizaţii de construcţie, a devenit o voce pentru conservarea patrimoniului arhitectural. Această activitate a stat la baza înfiinţării Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), formaţiune transformată ulterior în USR, partid pe care l-a condus o vreme. În 2012 şi 2016 a candidat fără succes la Primăria Bucureşti, pe care a ajuns să o cucerească în 2020.

A candidat la Primăria Capitalei în 2012 şi 2016, fără succes, dar în 2020 a reuşit să câştige, mizând pe un profil de independent şi pe promisiunea unui Bucureşti administrat fără compromisuri politice.

În 2017, a părăsit USR, în urma unei divergenţe interne legate de poziţionarea partidului faţă de referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie. De-a lungul timpului, Nicuşor Dan a fost acuzat că este lent în decizii. A demarat modernizarea parcului Cişmigiu, dar cu întârzieri mari. A introdus câteva benzi de autobuz şi a promis piste pentru biciclişti, însă acestea rămân, în mare parte, pe hârtie.

În calitate de primar general al Bucureştiului (din 2020), Nicuşor Dan a mizat pe imaginea de independent şi a evitat în general asocierea cu partidele. Ca aspirant la Cotroceni, şi-a conturat un profil orientat spre reforme administrative şi economice: a promis digitalizarea ANAF, combaterea evaziunii fiscale, susţinerea domeniilor emergente (AI, securitate cibernetică, semiconductori), investiţii în agricultură şi irigaţii şi o analiză riguroasă a cheltuielilor publice. Ramona Cornea

 

Născut pe 20 decembrie 1969, la Făgăraş

► Elev al Liceului „Radu Negru“ din Făgăraş, a făcut parte din lotul naţional de matematică

► A câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică în anii 1987 şi 1988

► A plecat în Franţa să studieze matematica la École Normale Supérieure din Paris, 1992

► Doctorat în matematică la Université Sorbonne Paris Nord, 1998

► S-a întors în ţară în 1998, s-a angajat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române

► Alături de alţi colaboratori a înfiinţat Şcoala Normală Superioară Bucureşti, care ţintea să răspundă nevoilor de studiu ale studenţilor români la nivelul celorinternaţionale.

► În 2012 a candidat pentru prima oara la Primăria Capitalei, ca independent

► În 2016 a fondat USR

► În 2020 a câştigat Primăria Capitalei

► În 2024 a fost reales la Primăria Capitalei

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels