Eveniment

Portugalia, poartă pentru businessul românesc spre pieţele fostelor colonii din Africa şi America de Sud

Mihai Daraban (stg.), preşedintele CCIR,  şi Anibal Cavaco Silva, preşedintele Portugaliei, la forumul de afaceri România-Portugalia

Mihai Daraban (stg.), preşedintele CCIR, şi Anibal Cavaco Silva, preşedintele Portugaliei, la forumul de afaceri România-Portugalia

Autor: Andra Oprescu

19.06.2015, 00:03 444
Portugalia trebuie să reprezinte o legătură între businessul românesc şi pieţe mai puţin accesibile acestuia, precum Africa sau America de Sud, a spus ieri Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la forumul de afaceri România – Portugalia la care a fost prezent preşedintele Portugaliei Anibal Cavaco Silva, aflat la Bucureşti.

Portugalia se află abia pe locul 20 în topul investitorilor străini în România (cu investiţii de doar 245 mil. euro). Este pe locul 18 între destinaţiile europene ale exporturilor româneşti, deţinând doar 0,5% din acestea, în condiţiile în care 75% din exporturile României merg în UE. Însă Portugalia poate să fie o poartă spre alte pieţe din afara Uniunii, în special ale fostelor colonii portugheze.

„Trebuie să ne extindem şi în afara pieţei europene. Portugalia reprezintă o punte pentru companiile noastre pentru a accesa pieţe care, în alte circumstanţe, ar fi mai dificil de atins, precum cele din Africa sau America Latină“, a spus Daraban.

Portugalia are schimburi comerciale semnificative cu ţări africane, ca Angola sau Algeria, dar şi state din America de Sud, în special Brazilia, ţări care au fost în trecut colonii portugheze. Printre principalii parteneri comerciali ai României nu se numără însă nicio ţară de pe aceste două continente.

Preşedintele Portugaliei Anibal Cavaco Silva susţine că lucrurile trebuie să se schimbe în materie comercială. Deocamdată Portugalia este mai câştigată - cel puţin prin prisma faptului că Lisabona a vândut în 2013 Bucureştiului avioane multirol vechi, în valoare de 600 de milioane de euro.

„Atât România, cât şi Portugalia au multe de câştigat din performanţele economice ale companiilor mici şi mijlocii. Având în vedere relaţiile politice şi instituţionale dintre ţările noastre, există complemen­tarităţi importante în numeroase domenii, baze prolifice pentru societăţi mixte, noi investiţii şi un flux comercial ridicat care ar trebuie să fie explorat de companii“, a declarat ieri liderul portughez. În România există 529 de companii cu capital portughez, cu un capital total de 235 milioane de euro.

Dacă în Spania sunt un milion de români, în Portugalia, ţara vecină, şi-au încercat norocul doar 40.000 de români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO