Eveniment

Portugalia, puternic îndatorată, este atacată de pieţe şi pusă la zid de puternici oficiali europeni. Se vorbeşte de un nou bailout

Portugalia, puternic îndatorată, este atacată de...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2016, 20:16 1383

Dacă pesimiştii de serviciu au dreptate, câştigarea Euro 2016 va fi ultima mare bucurie pentru mult timp a portughezilor. Sunt campioni la fotbal, dar şi la datorii, au un sistem bancar paralizat, iar guvernul lor nu este credibil în străinătate - vicii toxice pentru economie.

Speculatorii se folosesc de această slăbiciune, de turbulenţele create de Brexit şi de isteria din jurul băncilor italiene pentru a ataca Portugalia pe piaţa obligaţiunilor. Analiştii de la Barclays vorbesc chiar de un nou program de bailout. La fel şi ministrul german de finanţe, pre­dicatorul austerităţii şi spaima gre­cilor, temutul Wolfgang Schäuble. El a ţinut să pună accent pe duritatea condiţiilor din eventualul nou bailout. Cu datorii publice de 130% din PIB care riscă să rămână la acest nivel până în 2020 şi cu datoriile sectorului privat de peste 260% din PIB (mai mari decât cele ale Spaniei sau Italiei, potrivit calculelor Barclays), Portugalia îi îngrijo­rează şi pe alţi oficiali europeni de rang înalt.

„Singura ţară de care sunt îngrijorat este Portugalia, independent de Brexit. Guvernul de acolo retrage reformele…Portugalia devine mai puţin competitivă“, a declarat în săptămânalul nemţesc WirtschaftsWoche şeful Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling.

Yieldurile obligaţiunilor portugheze cu scadenţa la zece ani  - referinţa pentru costurile de finanţare ale unei ţări - au urcat încet, dar sigur, de la minimul ultimelor trei luni atins pe 1 iulie, de 2,91%. Astăzi, tilturile suverane portugheze se tranzac­ţio­nau cu 3,12%. Obliga­ţiunile portugheze au avut până acum în acest an cea mai slabă evoluţie din zona euro, pierzându-şi 1,4% din valoare, faţă de creşteri de 3,9% în cazul titlurilor italiene şi de 7,1% în al celor germane, potrivit Bloom­berg World Bond Indexes.

Portugalia a intrat în centrul atenţie săptămâna trecută după ce Comisia Europeană a decis să o penalizeze pentru că a depăşit limitele de deficit bugetar proiectate pentru prevenirea unei noi crize a datoriilor, scrie Bloomberg. Ecofin a sprijinit ieri această decizie, în urma căreia Portugalia ar putea pierde şi fonduri europene de miliarde de euro. Spania, sora de suferinţă, este în aceeaşi situaţie. Economia portugheză are însă şi alte probleme.

Sistemul bancar este împovărat de credite neperformante, iar guvernul retrage o parte din reformele implementate sub programul de bailout internaţional.

Obligaţiunile suverane portugheze sunt încă menţinute în categoria „investment grade“ de către agenţia de rating DBRS, ceea ce le face eligibile pentru programul de achiziţii de active al BCE. Însă celelalte mari agenţii de rating, Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings au aceste titluri incluse în categoria „junk“, nerecomandată investiţiilor. O retrogradare din partea DBRS ar lovi băncile portugheze şI ar putea forţa Lisabona să ceară ajutor, spun analiştii de la Barclays.

„Dacă DBRS ia o decizie în sensul retrogradării Portugaliei“ sub nivelurile „investment grade, pierderea eligibilităţii pentru programul BCE ar crea probleme serioase de finanţare pentru băncile portugheze. De asemenea, ar înceta achiziţiile BCE“, scriu analiştii. TotuşI, atenţionează ei, echipa de analişti de la Barclays nu se aşteaptă ca acesta să fie deznodământul, notează Business Insider.

Problemele sunt însă clare. „Ţara se chinuie cu o criză bancară profundă, cu lipsa unui plan bugetar pe termen mediu credibil şI cu îndatorarea excesivă a sectorului public şI a celui privat. Aceasta ne face să ne întrebăm dacă Portugalia poate rezolva aceste probleme fără un nou program de ajutor“.

Creşterea economică încetineşte, iar investiţiile străine directe scad. O acţiune de salvare de trei miliarde de euro pentru banca Banif în decembrie a spulberat speranţele că Portugalia poate îşI poate duce deficitul bugetar din 2015 sub nivelul de 3% din PIB care trebuie ţintit de toate statele din zona euro, potrivit Politico.eu. Va fi probabil nevoie de alţi bani de la buget pentru susţinerea altor instituţii financiare. Cea mai mare bancă, Caixa Geral de Depósitos, deţinută de stat, ar avea nevoie de o recapitalizare de peste patru miliarde de euro (chiar cinci miliarde de euro, după unele analize).

BCP, cea mai mare bancă privată de acolo, se confrontă cu probleme similar şi ar avea nevoie de capital suplimentar de 2,5 miliarde de euro.

„Sistemul bancar portughez continuă să funcţioneze într-un mediu dificil“, scria FMI într-o analiză publicată pe 30 iunie. „Băncile au lichiditate, dar calitatea slabă a activelor şI creşterea slabă a creditării le afectează profitabilitatea“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO