Eveniment

Porumbul acoperă o treime din exporturile de alimente făcute de România în afara UE

Porumbul acoperă o treime din exporturile de alimente făcute de România în afara UE

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

18.04.2012, 00:06 933

Traderii de materii prime agricole prezenţi în România au trimis anul trecut la export în afara Uniunii Europene porumb în valoare totală de 306,3 milioane de euro, adică o treime din totalul exporturilor făcute de firmele româneşti pe aceste pieţe, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Printre ţările "exotice" care au achiziţionat anul trecut grâu românesc se numără Egipt, Siria, Coreea de Sud, Liban sau Africa de Sud.

Concentrarea exporturilor de porumb către pieţele din afara Uniunii Europene este surprinzătoare în condiţiile în care mai mult de două treimi din totalul exporturilor de produse agroalimentare româneşti ajunge în fiecare an pe pieţele din Uniunea Europeană.

Anul trecut exportatorii români au livrat la extern produse agroalimentare în valoare totală de 3,9 miliarde de euro, din care 72% au avut ca destinaţie finală una dintre pieţele din UE. Restul de produse în valoare totală de 1,1 miliarde de euro au ajuns în spaţiul extracomunitar.

Cea mai importantă zonă pentru exporturile de porumb a fost anul trecut spaţiul arab. Economiile din Orientul Mijlociu şi nordul Africii au plasat comenzi pentru importul de porumb din România în valoare totală de 118 milioane de euro, de două ori mai mari decât cele din 2010. În aceste condiţii, vânzările făcute către aceste pieţe au reprezentat anul trecut un adevărat motor de creştere pentru exportul de porumb.

Astfel, în acest context cea mai importantă piaţă din afara Uniunii Europene pentru exporturile de porumb ale României a fost cea din Egipt, economie care a făcut achiziţii de 45,5 milioane de euro, comenzile fiind de peste şase ori mai mari decât cele din 2010. În topul primelor cinci destinaţii de export s-a clasat şi Siria cu achiziţii în valoare totală de 45,1 milioane de euro, cu 72% mai mari decât cele din anul precedent.

Casele de comerţ cu materii prime nu au evitat nici pieţele din Orientul Îndepărtat, astfel că în Coreea de Sud a ajuns porumb de 37,6 milioane de euro, iar exporturile către Japonia s-au ridicat la 18 milioane de euro. Mai mult, livrări similare cu cele de pe piaţa niponă au fost făcute şi către Africa de Sud.

Producătorii români au recoltat anul trecut 11,4 milioane de tone de porumb, în creştere cu 21% faţă de anul precedent, aceasta fiind şi cea mai bună producţie din ultimii cinci ani.

În bani, recolta de porumb valorează aproximativ 2,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere cotaţiile de pe pieţele internaţionale. În 2011 traderii au exportat fiecare tonă de porumb pentru circa 250 de euro. Pe piaţa locală aceeaşi cantitate de porumb se tranzacţionează în prezent pentru 176 de euro. În acelaşi timp pe pieţele internaţionale cotaţia variază între 200 şi 245 euro/tonă.

Exporturile de materii prime agricole sunt controlate de marile case de comerţ printre care se numără Cargill, Ameropa, Alfred Toepfer, Nidera sau Bunge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO