Eveniment

Porumbul, intre estimarea de 7 mil. tone a producatorilor si cea de 10 mil. tone a Guvernului

Porumbul, intre estimarea de 7 mil. tone a producatorilor si cea de 10 mil. tone a Guvernului

Click pentru imaginea marita

22.09.2008, 20:35 143

"Zonele din sud si nord au fost afectate fie de inundatii, fie de seceta, ceea ce ne face sa credem ca nu vom recolta mai mult de sapte milioane de tone de porumb anul acesta, cantitate care nu va asigura necesarul, daca ne gandim la ritmul de crestere a porcinelor si bovinelor", a declarat pentru ZF Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Jucatorii din piata spun ca productia medie la hectarul de porumb se va situa in jurul a 2,6 tone la hectar, suprafata destinata acestei culturi fiind de 2,6 milioane de hectare.
Pentru productia de porumb din 2008, agricultorii au stabilit un pret de 0,5 lei/kg (0,13 euro/kg), dar spun ca, daca productia nu va ajunge la 10 milioane de tone, pretul va urca pana la 0,7 lei/kg (0,19 euro/kg).
In aceste conditii, productia de porumb le-ar putea aduce agricultorilor intre 950 de milioane de euro si 1,33 de miliarde de euro.
Anul acesta, la nivel national, suprafata destinata cerealelor si plantelor tehnice a crescut cu 15% fata de anul trecut, de la 5,6 milioane de hectare la 6,6 milioane de hectare. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la culturile de porumb, unde suprafata a ajuns la 2,6 milioane de hectare, de la 2,1 milioane de hectare, aceasta fiind urmata de culturile de grau, pentru care s-au alocat 2,1 milioane de hectare, in conditiile in care in 2007 s-a cultivat grau pe 1,9 milioane de hectare.
Anul trecut s-au recoltat 3,9 milioane de tone de porumb, cantitate ce se situeaza la jumatatea celei asteptate pentru acest an, productia medie fiind de 1,8 tone la hectar.
Companiile mari, care au investit in tehnologii performante si sisteme de irigatii vor obtine cantitati mai mari de porumb, productie ce va fi valorificata atat in fabricile proprii de biocombustibil, cat si la export.
Interagro, una dintre cele mai mari companii agricole, care exploateaza aproximativ 50.000 de teren agricol, a alocat pentru acest an 15.000 de hectare culturilor de porumb, dublu fata de anul trecut.
"La suprafetele irigate, care inseamna trei sferturi din totalul suprafetei alocate, am obtinut pana la 11 tone la hectar, iar la cele neirigate, intre 4 si 6 tone la hectar. Ne asteptam la o recolta mai bogata, dar trebuie sa tinem cont ca in lunile iulie si august a fost seceta care a afectat toata Europa de Est", a explicat Sorin Dogaru, directorul diviziei de agricultura din cadrul Interagro. Acesta a spus ca pana acum a recoltat 35% din suprafata destinata porumbului si ca productia va fi destinata fabricii de biocombustibil pe care o detine Interagro.
Au fost si companii, care speculand un dezastru din cauza secetei, au hotarat sa culeaga porumbul din iulie, cand inca era verde. "Am cultivat 500 de hectare cu porumb si l-am cules imediat cand a inceput seceta. Avem 2.000 de capete de vaci si am hotarat sa folosim porumbul pentru furaj si sa suplimentam cantitatea avuta, mai ales ca silozurile nu ne-au ajuns de la an la an", a declarat Bogdan Topala, administratorul companiei Agrocomplex din Barlad, care exploateaza aproape 11.800 de hectare de teren agricol si care a obtinut 30 de tone de porumb verde la hectar anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO