Eveniment

Poşta este în negocieri cu banca Intesa Sanpaolo pentru un parteneriat privind furnizarea de servicii bancare şi financiare

Poşta este în negocieri cu banca Intesa Sanpaolo pentru...

Autor: Mirabela Tiron

18.12.2013, 20:07 415

Compania de stat Poşta Română se află în negocieri cu banca italiană Intesa Sanpaolo în vederea încheierii unui parteneriat pentru furnizarea de servicii bancare şi financiare în cadrul oficiilor poştale din ţară.

„Odată cu lansarea unui portofoliu de servicii financiare distribuite sub brandul propriu, Poşta Română va deveni în următorii ani unul dintre principalii jucători pe piaţa românească a serviciilor bancare. Ne propu­nem ca acest parteneriat să înlesnească accesul la serviciile bancare şi financiare pentru toţi cetăţenii români şi să genereze o sursă solidă de venit pe termen lung pentru companie“, potrivit oficialilor Poştei. Ei nu au trans­mis însă ce venituri estimează în urma lansării acestui serviciu. „Ne aşteptăm ca Poşta Română Servicii Financiare să impacteze major piaţa bancară“, a spus Alexandru Petrescu, director executiv al companiei.

Grupul bancar Intesa Sanpaolo este deja prezent în România. „Suntem pregătiţi să facem faţă acestei noi provocări bazându-ne pe o strategie clară cu baze solide: profitabilitatea sustenabilă, know-how-ul şi competenţele comerciale“, a declarat Ignacio Jaquotot, directorul diviziei bănci subsidiare inter­naţionale a Grupului Intesa Sanpaolo.

Anul trecut, Poşta a avut afaceri de 1,2 miliarde de lei (272 mil. euro) şi pierderi de 52 milioane de lei (11,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Încheierea de contracte păguboase sub conducerea unor manageri numiţi politic şi lipsa unei strategii eficiente au dus Poşta la pierderi de 536 milioane de lei (121 mil. euro) în perioada 2009-2012, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

La finalul anului trecut la Poştă a fost instituit management privat, Ion Smeeianu fiind desemnat director general, deşi ocupa şi anterior această funcţie pe care a fost numit politic. Adrian Volintiru, preşedintele Poştei, numit la conducere în decembrie anul trecut când a fost instituit management privat, a renunţat la această funcţie, în locul lui fiind numit Marian Pantăzescu, administrator în cadrul companiei, care recent a renunţat la această poziţie, în locul lui venind Adrian Apolzan. Ceilalţi membri ai consiliului sunt Dinu Sava Malacopol, Gelil Eserghep, Adrian Cighi din partea Fondului Proprietatea.

După ce a disponibilizat 3.650 de angajaţi, Poşta Română, care operează cea mai mare reţea de distribuţie din ţară, dar care nu a reuşit sub „management privat“ să iasă de pe pierderi în primele nouă luni din acest an, a anunţat „modernizarea oficiilor poştale“, dar a pus pe listă doar 45 de oficii dintr-un total de 5.600 de unităţi. Şeful companiei susţinea însă că anul viitor este bugetat un profit de 100 mil. lei (22,2 mil. euro). Poşta este deţinută de stat prin Ministerul pentru Societatea Infor­maţională cu un pachet de 75% şi de Fondul Proprietatea cu un pachet de 2%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO