Eveniment

Potenţial irosit: în timp ce Polonia şi-a crescut cu aproape 25% capacitatea instalată în proiecte eoliene, România a mai terminat un an cu 0 MW montaţi, dar cu hârtii de mii de MW

Potenţial irosit: în timp ce Polonia şi-a crescut cu...

Autor: Roxana Petrescu

27.03.2023, 17:15 570

România se numără printre codaşele UE în ceea ce priveşte capacitatea proiectelor eoliene instalate anul trecut. Astfel, în 2022, România a reuşit din nou performanţa de nu a monta niciun MW, alături de alte state precum Bulgaria sau Ungaria. Pe de altă parte, polonezii au ridicat peste 1.500 MW, mai mult decât capacitatea instalată a centralei de la Cernavodă.

Cel mai recent studiu realizat de WindEurope, cea mai puternică organizaţie la nivel european al cărei scop este promovarea intereselor indus­triei eoliene, arată că deşi capacitatea proiectelor puse în funcţiune anul trecut a fost mai mare decât cea din 2021, aceasta este sub ceea ce ar trebuie să se monteze la nivelul UE dacă se doreşte atingerea ţintelor de mediu din 2030.

„Circa 87% din noile puneri în funcţiune au fost pe uscat (onshore), cu Germania, Suedia şi Finlanda construind cele mai multe proiecte eoliene. Aproape jumătate din punerile în funcţiune offshore au fost înregistrate în UK, în timp ce Franţa a finalizat montarea primului proiect eolian de mari dimensiuni“, se arată în studiul WindEurope.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO