Eveniment

"Poţi să ai deficit sub 3%, poţi să ai inflaţie sub 3%, poţi să ai datorie externă sub 60% din PIB şi te trezeşti în zona Euro. Şi acolo ce constaţi?! Că economia ta nu e suficient de performantă"

"Poţi să ai deficit sub 3%, poţi să ai inflaţie sub 3%, poţi să ai datorie externă sub 60% din PIB şi te trezeşti în zona Euro. Şi acolo ce constaţi?! Că economia ta nu e suficient de performantă"

Autor: Gabriel Pecheanu

24.11.2011, 11:16 2172

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, joi, că obiectivul României de a intra în zona Euro este anul 2015, susţinând că "nimănui nu-i strică să-şi stabilească obiective ambiţioase".

"România a înţeles un lucru fundamental legat de accesul în zona Euro, şi anume acela că nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi performanţi în interiorul zonei Euro. Poţi să ai deficit sub 3%, poţi să ai inflaţie sub 3%, poţi să ai datorie externă sub 60% din PIB şi te trezeşti în zona Euro. Şi acolo ce constaţi?! Că economia ta nu e suficient de performantă pentru a sta în competiţia cu economiile din zona Euro. Ca atare, concluzia noastră este că ne menţinem obiectivul 2015 pentru intrare în zona Euro şi-l menţinem pentru că el are targeturi importante, care nu fac rău nimănui dacă le atinge", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că autorităţile de la Bucureşti ştiu foarte bine că a atinge criteriile de la Maastricht, fără a avea o economie competitivă, înseamnă că nu poţi fi performant în interiorul zonei Euro.

"Asta explică şi prioritatea pe care o dăm restructurării companiilor de stat, organizării de management privat pentru multe din companiile de stat, privatizării unor companii de stat, iar aici atrag atenţia legat de privatizarea CFR Marfă, unde sperăm să fim atractivi, scoaterea pe piaţă a pachetelor minoritare la marile companii energetivce, cum ar fi Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi aşa mai departe. Avem în vedere procese consistente de modernizare, de creştere a performanţelor companiilor de stat. Ca o condiţie de intrare în zona Euro. Am văzut foarte mulţi analişti spunând: e nerealist obiectivul, e prea devreme, hai să vedem ce s-o întâmpla în zona Euro. Aici răspunsul meu e unul singur: ne menţinem obiectivul 2015 în Euro pentru că nimănui nu-i strică să-şi stabilească obiective ambiţioase", a conchis şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO