Eveniment

Povestea speculatorului de aur din spatele Roşiei Montane

Povestea speculatorului de aur din spatele Roşiei Montane
31.08.2010, 23:56 427

Cel mai important săptămânal de business din lume, BloombergBusinessweek, prezintă în cel mai recent număr al său povesteaspeculantului Thomas Kaplan, finanţistul de profesie istoric ce seaflă în spatele Gabriel Resources, compania ce vrea să exploatezeproiectul minier Roşia Montana.

Miliardarul, preşedinte şi director de investiţii al grupuluifinanciar Tigris Financial Group cu sediul în Manhattan, povesteştecum s-a îndrăgostit de dealurile verzi din Transilvania, din inimaRomâniei şi cum s-a lăsat convins de potenţialul proiectului RoşiaMontana.

El deţine 18% din acţiunile companiei canadiene GabrielResources care încearcă să redeschidă "ceea ce se crede că este celmai mare depozit de aur din Europa, estimat la 310 tone de aur şievaluat la 12 mld. dolari la preţul curent. Mai mult, la RoşiaMontana se estimează că stau ascunse şi circa 1.478 de tone deargint", după cum scrie în articol.

Potrivit revistei în drumul "căutătorului de aur", cum îlnumeşte pe Kaplan, stau câţiva localnici. Românii din "aceastăregiune înapoiată economic, unde rata şomajului ajunge la 80%",contestă vehement proiectul invocând motive de mediu.

Kaplan însă se apără şi spune că atunci când pune în balanţăconservarea mediului şi realizarea de investiţii într-o industrieasociată dintotdeauna cu poluarea, întotdeauna primul atârnă maigreu. "Am conservat mult mai mult decât am distrus", spune el.

Geologii săi aplică Regula Tom, cum o numeşte el, atunci cândtrebuie să decidă dacă să cumpere un teren în scopuri miniere."Dacă pare că nu trebuie să construim o mină

într-un anumit loc, fie îl cumpărăm pentru a-i împiedica pealţii să îl exploateze, fie nu ne arătăm interesaţi. Eu le spun:bazaţi-vă pe simţul vostru estetic. Sună nebunesc să fac referirela estetică, însă aspectul moral trebuie să primeze."

Atunci când însă se decide să cumpere spre exploatare, Kaplanare o altă strategie, pe care încearcă să o aplice şi în Româniadupă modelul San Cristobal, Bolivia. El relochează săteni şiclădiri care se află în calea proiectelor sale miniere într-un nouoraş în apropiere. În Bolivia, Kaplan a cheltuit 12 mil. dolaripentru a muta 200 de oameni, cu locuinţele, cimitirul şi bisericacolonială. Acestea "au fost reconstruite cărămidă cu cărămidă",spune el.

În Transilvania a sosit pentru prima dată în 2009 pentru astudia potenţialul proiectului Roşia Montana, scrie revista. El nua anunţat pe nimeni de intenţiile sale. A sosit la Sibiu alături decâţiva colegi de la biroul din Londra al Tigris şi ulterior aplecat să exploreze regiunea. Atunci au descoperit, după cum spuneel, gradul de degradare ecologică de la Roşia Montana. El spune căexploatarea minieră a început încă din momentul în care împăratulroman Traian a cucerit regiunea.

Comunitatea de localnici şi ecologiştii se opun proiectuluiprezentat de Gabriel Resources de mai bine de un deceniu,argumentând că utilizarea de cianuri ar putea avea un impactnegativ asupra ţăranilor din apropiere, ba mai mult ar puteacontamina întreaga regiune şi chiar s-ar putea extinde spre vest,către Ungaria. Oficialii maghiari s-au alăturat şi eiopozanţilor.


Kaplan argumentează însă că regiunea este devastată de operaţiuniminiere ce datează de mai multe sute de ani - "râul este efectivroşu din cauza sulfurilor" - iar săpăturile miniere ar ajuta chiarjudeţul Alba, reparând o parte din pagubele produse de fosteleproiecte miniere.

Thomas Kaplan este nu doar un investitor în sectorul de resursenaturale, ci şi un filantrop şi un colecţionar de artă. El, acum învârstă de 47 de ani, şi-a început cariera ocupând funcţia deconsilier pentru o serie de fonduri de hedging. Ulterior a începutsă parieze pe aur, al cărui preţ a crescut continuu în ultimii nouăani, până la 40,5 dolari per gram. Despre metalul galben Kaplanspune că va continua să se aprecieze, într-un ritm mult mai alertca până acum

Articolul de copertă al Bloomberg Businessweek, ce se întinde pecinci pagini, a fost scris de Jason Kelly, împreună cu Irina Savu,corespondentul Bloomberg în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO