Eveniment

Poziţia Kaufland în scandalul de corupţie din birourile Primăriei Capitalei

Poziţia Kaufland în scandalul de corupţie din...

Autor: Cristina Roşca

04.06.2015, 18:27 2464

Numele retailerului german Kaufland a fost vehiculat astăzi în scandalul de corupţie care îl are în centru pe Wigler Solomon, consilierul personal al primarului general al Capitalei Sorin Oprescu. Acesta a fost reţinut ieri pentru 24 de ore cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. Potrivit comunicatului de presă emis de DNA, Wigler Solomon a pretins în perioada mai-iunie 2012-mai 2015 în mai multe rânduri sume de bani pentru a interveni în obţinerea de aprobări pentru planuri urbanistice zonale (PUZ-uri) pentru o reţea de supermarketuri.

În acest dosar singura acuzaţie oficială este cea împotriva lui Wigler Solomon. Nici reţeaua de supermarketuri şi nici omul de afaceri menţionat ca denunţător în dosar nu apar ca părţi incriminate în dosar, iar numele lor nu sunt publice.

Mai mult, la solicitarea ZF privind numele reţelei menţionate în comunicat şi a omului de afaceri denunţător, oficialii DNA au răspunsă că “în acest moment, informaţii referitoare la stadiul anchetei, altele decât cele precizate în comunicatul 1016/VIII/3 din data de  04 iunie 2015, nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.”

Oficialii Kaufland spun „(...) dorim să precizăm faptul că singurele informaţii pe care le deţinem la acest moment, cu privire la acest caz, sunt cele furnizate de presă, suplimentar comunicatului oficial al DNA. De asemenea, dorim să menţionăm faptul că societatea Kaufland România nu deţine niciun fel de informaţii care să poată conduce la alăturarea numelui său în acest caz. Kaufland România înţelege să se distanţeze de orice asociere cu acte şi fapte de corupţie, acestea contravenind principiilor compliance şi politicii de afaceri a companiei. Totodată, ne manifestăm întreaga disponibilitate în a sprijini instituţiile abilitate dacă ni se va solicita acest lucru.”

Numele Kaufland a fost vehiculat în contextul în care reţeaua a făcut o donaţie primăriei pentru un teren de circa 340 mp, donaţie aprobată în şedinţa Consiliului general al Primăriei din 28 mai. În comunicatul emis de DNA apare informaţia „(...)în acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunţător că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO