Eveniment

Prăbuşire abruptă a lirei sterline după haosul generat de Brexit şi demisia a patru miniştri

Prăbuşire abruptă a lirei sterline după haosul...

Autor: Tibi Oprea

16.11.2018, 15:07 348

Lira sterlină a scăzut faţă de euro pe fondul proiectului privind acordul pentru Brexit al Theresei May şi demisia a patru miniştri din guvernul britanic, dar dă semne de revenire pe piaţa interbancară.

După ce luni lira se tranzacţiona la valori maxime de 1,15 euro, moneda britanică a scăzut brusc, în urma zvonurilor, şi apoi confirmării unui acord pentru Brexit. Potrivit FairFX, un site de analiză valutară, moneda britanica s-a depreciat cu 13%, de la 1,3 euro, cât valora în ziua referendumului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 1,13 euro astăzi.

Patru miniştri au demisionat ieri din guvern în semn de protest faţă de proiectul Theresei May pentru acordul pentru Brexit, iar astăzi se aşteaptă să demisioneze şi alţii. Laura Parsons, analist financiar la TorFX, a declarat că “reacţia extremă faţă de proiectul acordului pentru Brexit al premierului Theresa May, sub forma demisiilor guvernamentale şi cererilor de vot de neîncredere, a determinat ieri prăbuşirea lirei”.

Shaliest Vara, ministru de stat pentru Irlanda de Nord, a fost primul care a demisionat după planul de Brexit anunţat. Acesta a fost urmat de secretarul pentru Brexit Dominic Raab, care a ocupat această poziţie din iulie 2018, după ce David Davis a demisionat şi el din funcţie.

Ministrul Muncii şi Pensiilor, Ester McVey, a fost cel de-al treilea ministru care a plecat şi a lăsat în urma sa o scrisoare în care a spus că Marea Britanie şi-ar “transfera controlul în mâinile Uniunii Europene”. McVey a fost urmată de Suella Braveman, care a lăsat liber postul de ministru pentru Brexit.

Zvonurile spun că următorul care ar putea demisiona ar fi Michael Gove, iar Jacob Rees-Mogg a cerut un vot de neîncredere în Theresa May, susţinând ca aceasta nu a respectat regulile ieşirii din UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO