Eveniment

Prăbuşire record pe piaţa muncii din Europa: 5 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în al doilea trimestru

Prăbuşire record pe piaţa muncii din Europa: 5 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în al doilea trimestru

Autor: Alex Ciutacu

14.08.2020, 13:47 439

Piaţa muncii din Europa s-a prăbuşit într-un ritm record în al doilea trimestru din 2020, în contetul în care s-au pierdut 5 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, citate de FT.

Astfel, rata de ocupare a forţei de muncă a scăzut cu 2,6%, ceea ce arată impactul puternic pe care l-a avut coronavirusul asupra pieţei muncii din regiune, întrucât multe companii mari au concediat sute sau mii de oameni, ori i-au plasat sub scheme guvernamentale de şomaj.

Eurostat arată că declinul a fost mai puternic în zona euro, unde rata de ocupare a forţei de muncă a scăzut cu 2,8% în al doilea trimestru.

În acelaşi timp, Eurostat notează că cifrele pentru Uniunea Europeană şi zona euro arată „cel mai brusc declin observat de când se înregistrează datele pe serii, adică din 1995”.

La finalul primului trimestru din 2020, în Uniunea Europeană erau 190,9 milioane de oameni care aveau un loc de muncă.

Pandemia de coronavirus a aruncat zona euro într-o recesiune istorică în al doilea trimestru, întrucât PIB-ul a scăzut cu 12,1% faţă de trimestru anterior, ceea ce înseamnă că economia a scăzut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, din luna mai au început să apară semne că economia îşi revine mai repede decât arătau estimările. Eurostat a transmis vineri că exporturile din zona euro au crescut cu o treime în perioada mai-iunie, deşi rămân cu 10% sub nivelul de anul trecut.

AFACERI DE LA ZERO