Eveniment

Prăbuşirea FTX redefineşte falimentele: Grupul crypto ar datora 10 mld. de dolari celor aproape un milion de creditori, iar autorităţile sunt şocate de ce au descoperit. ”Nu am văzut niciodată un eşec atât de răsunător al controalelor corporative şi o absenţă atât de mare a unor informaţii financiare demne de încredere".

Prăbuşirea FTX redefineşte falimentele: Grupul crypto...
21.11.2022, 08:57 9808

Grupul FTX, fondat de Sam Bankman-Fried, datorează mai mult de 3 miliarde de dolari celor mai mari creditori, potrivit documentelor depuse la tribunal, în contextul în care uriaşul proces de faliment al grupului a început, scrie FT. 

Exchange-ul FTX şi companiile conexe fondate de Bankman-Fried au depus duminică o listă cu cei mai mari 50 de creditori ai lor, toţi clienţi, cărora le datorează peste 20 de milioane de dolari, iar doi dintre ei mai mult de 200 de milioane de dolari. Datoriile totale ale companiilor sunt estimate la peste 10 miliarde de dolari, potrivit unor înregistrări anterioare, şi este posibil să aibă peste 1 milion de creditori.

John Ray III, expertul în falimente care a preluat controlul FTX şi care a supervizat lichidarea Enron, a declarat în documentele depuse anterior că nu a văzut niciodată "un eşec atât de răsunător al controalelor corporative şi o absenţă atât de mare a unor informaţii financiare demne de încredere".

FTX a declarat că ar putea fi nevoită să actualizeze lista creditorilor pe măsură ce "investigaţiile continuă în ceea ce priveşte sumele enumerate, inclusiv plăţile care ar fi putut fi efectuate, dar care nu sunt încă reflectate în registrele şi evidenţele contabile [ale companiei]".

Documentele arată că 10 clienţi datorează FTX peste 100 de milioane de dolari. Primii 50 de creditori, ale căror nume sunt redactate în documentele depuse, au toţi datorii de peste 20 de milioane de dolari. FTX a declarat în documentele depuse anterior în instanţă că dezvăluirea numelor marilor săi deţinători de conturi ar fi dăunătoare pentru concurenţă.

Printre clienţii FTX se numărau grupuri financiare mari care tranzacţionau criptomonede, cum ar fi fondurile speculative. Spre deosebire de bursele tradiţionale, exchange-urile de tranzacţionare a criptomonedelor iau, de asemenea, de obicei, în custodie fondurile clienţilor. Clienţii care nu au putut să îşi retragă fondurile înainte ca firma să oprească plăţile se confruntă acum cu o lungă aşteptare pentru a-şi recupera activele.

În alte cazuri recente de faliment din lumea crypto, în care au fost implicate Voyager Digital şi Celsius Networks, o chestiune juridică esenţială a fost aceea de a stabili dacă titularii de conturi sunt creditori negarantaţi sau au un statut prioritar mai mare în determinarea celor care primesc primii plăţile de recuperare. O altă întrebare care va apărea probabil este dacă titularii de conturi care şi-au retras banii chiar înainte de declararea falimentului sunt supuşi clawback-ului.

Prăbuşirea bursei, care, până în această lună, a fost considerată în general drept unul dintre cele mai fiabile locuri de tranzacţionare a activelor digitale, a alimentat temerile că şi alte firme ar putea fi în pericol din cauza expunerii lor la FTX şi a unei crize de încredere pe piaţă.

Acţiunile Silvergate, o bancă americană cunoscută pentru implicarea sa în cripto, au scăzut cu aproximativ 30% săptămâna trecută. Banca a declarat că are "lichidităţile şi ratele de capital pentru a susţine volatilitatea".

Fondul de hedging Galois Capital a declarat la începutul acestei luni clienţilor că avea "aproximativ jumătate din capitalul nostru blocat pe FTX". Pe baza activelor gestionate de Galois în luna iunie, această sumă ar putea ajunge la aproximativ 100 de milioane de dolari.

Într-un alt document depus sâmbătă, FTX a declarat că societatea avea 330 de angajaţi în întreaga lume, dar că se confruntă cu o "uzură extraordinară". Aceasta a cerut permisiunea instanţei de a continua să plătească angajaţii rămaşi, despre care a spus că sunt esenţiali pentru cazul de faliment.

FTX a dezvăluit în documentele depuse la tribunal că noul director general Ray îşi decontează timpul cu 1.300 de dolari pe oră şi că a primit un onorariu de 200.000 de dolari. De asemenea, FTX a angajat trei noi directori pentru a ajuta în procesul de faliment, inclusiv un director financiar.

O primă audiere în instanţă este programată pentru marţi dimineaţă la tribunalul federal de falimente din Delaware, în faţa judecătorului John Dorsey.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO