Ungaria urmează să piardă permanent accesul la peste 1 miliard de euro din fondurile UE pe 1 ianuarie, pe măsură ce disputele dintre Budapesta şi Bruxelles împiedică capacitatea ţării de a ieşi din recesiune şi subminează şansele premierului Viktor Orbán de a fi reales în 2026, scrie FT.
Blocarea fondurilor UE a lovit Ungaria într-un moment în care guvernul său are foarte puţin spaţiu de manevră. Deficitul bugetar din acest an se ridică la peste 4,5% din PIB, ceea ce sporeşte tensiunile politice.
Economia Ungariei s-a contractat cu 0,7% în al treilea trimestru — a doua scădere consecutivă — aruncând economia în recesiune tehnică, pe fondul unei cereri slabe în sectoarele auto, electronic şi farmaceutic, care domină baza sa de producţie.
Din cele 6,3 miliarde de euro în fonduri blocate de Bruxelles din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept, Budapesta va pierde permanent 1,04 miliarde de euro, deoarece această sumă trebuie alocată până la sfârşitul anului 2024 sau va expira. Ungaria pierde, de asemenea, 1 milion de euro pe zi din finanţare din cauza tratamentului ilegal aplicat solicitanţilor de azil; pierderile totale din acest motiv vor ajunge la 200 de milioane de euro până la sfârşitul anului.
Aceste pierderi se adaugă unei amenzi unice de 200 de milioane de euro impuse de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în iunie, din cauza încălcării regulilor privind azilul şi a ignorării unei hotărâri anterioare.
În total, 19 miliarde de euro din fondurile de redresare post-pandemică şi alte resurse UE rămân blocate.
János Bóka, ministrul ungar pentru afaceri europene, a declarat la mijlocul lunii decembrie că este „foarte dificil” să nu interpreteze retragerea fondurilor ca pe o „presiune politică”, adăugând că Budapesta va lua măsuri pentru a „remedia această situaţie discriminatorie”.
Guvernul solicită, de asemenea, despăgubiri pentru decizia CJUE din iunie, care a condus la amenzi de milioane de euro, un alt semn că relaţiile dintre Bruxelles şi Budapesta au ajuns la un nou minim.
Opoziţia ungară a profitat de ocazie pentru a acuza guvernul lui Orbán de criza economică.
Péter Magyar, un fost aliat al lui Orbán devenit adversar, al cărui partid a egalat Fidesz în alegerile europene din iunie şi a ajuns să conducă sondajele de opinie, a declarat: „Aţi avut 14 ani cu putere nelimitată şi miliarde din fonduri UE… Această şansă a trecut. Maghiarii nu vor mai aştepta. Gata cu promisiunile!”
Fondurile UE sunt probabil să rămână blocate până la alegeri, niciuna dintre părţi nefiind dispusă să cedeze în ceea ce consideră a fi chestiuni fundamentale, inclusiv măsuri anti-corupţie, independenţa justiţiei şi tratamentul aplicat minorităţilor şi solicitanţilor de azil de către Ungaria.
Bruxelles-ul a pus, de asemenea, sub semnul întrebării credinţa Budapestei că poate creşte cheltuielile în următorii patru ani, bazându-se pe aşteptările Ungariei privind o creştere economică excepţională.