Eveniment

Predoiu, un avocat extrem de ambiţios pentru care intrarea în politică nu a fost o greşeală

Predoiu, un avocat extrem de ambiţios pentru care intrarea în politică nu a fost o greşeală

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Cristian Hostiuc

06.02.2012, 14:43 1684

"Este foarte ambiţios, se pliază perfect în sistem şi va face carieră în politică". Acestea au fost cuvintele pe care le-am auzit acum câţiva ani despre Cătălin Predoiu, atunci când el a intrat în politică ca indepedent în Guvernul Tăriceanu.

El face parte dintr-o generaţie de avocati de business, care acum au între 38-43 de ani, şi care şi-au făcut ucenicia acum un deceniu pe lângă Gheorghe Muşat, Ion Nestor, Ernest Popovici sau Cătălin Zamfirescu. Din această generaţie fac parte Florentin Ţuca şi Gabriel Zbârcea de la Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, firma de avocatură numărul unu în piaţă în acest moment, Florian Niţu de la Popovici&Niţu, Ioana Racoţi, Adrian Bulboacă, Doru Boştină, Daniel Voicu şi Mugur Filipescu, Francisc Peli şi Cristina Filip, Costin Tărăcilă, etc.

Odată cu creşterea economică susţinută, începută din anul 2000 şi cu intrarea investitorilor străini, aceşti avocaţi tineri au avut de lucru şi au prins putere astfel încât o parte dintre ei au părăsit firmele şi avocaţii care i-au lansat şi şi-au înfiinţat propriile cabinete reuşind chiar să îşi întreacă mentorii.

Ei au devenit milionari în dolari/euro foarte rapid, reuşind astfel să îşi creeze confortul financiar de care aveau nevoie. O parte dintre ei au intrat în contact cu mediul politic, întâi ca avocaţi în procesele de privatizare, fie de partea statului, fie de partea investitorilor.

Deşi au avut contacte şi relaţii la cel mai înalt nivel, foarte puţini au avut curajul să treacă mai departe în politică, preferând să stea în spate, iar afacerile să meargă înainte.

Cătălin Predoiu, fiind şi ginerele lui Călin Zamfirescu, unul din titanii culoarelor justiţiei şi a birourilor unde se încheie afacerile a făcut pasul în politică în februarie 2008, asumându-şi chiar să fie ministrul al Justiţiei în cabinetul Tăriceanu numai pentru câteva luni pentru că în noiembrie erau alegerile parlamentare. Au mai fost avocaţi contactaţi care erau pe lista lui Tăriceanu, dar nu mai Predoiu a riscat.

El a fost ministrul independent din partea PNL. După alegerile de la finalul lui 2008, el a trecut de partea preşedintelui Băsescu continuându-şi mandatul în Guvernul PDL-PSD care s-a format atunci cu Emil Boc premier.

Şi-a păstrat mandatul şi la finalul lui 2009, atunci când Emil Boc a fost reconfirmat premier de către preşedintele Băsescu, care câştigase un nou mandat. El are o imagine bună la organismele europene atât politice cât şi financiare.

În calitate de ministru a schimbat codul civil, care nu mai fusese modificat din vremea lui Cuza. Pe de altă parte nici până în acest moment nu avem un raport favorabil din partea Comisiei Europene privind situaţia justiţiei din România cu toate că raportorii europeni remarcă progresele făcute în timpul mandatului lui Predoiu.

Deci Predoiu a fost desemnat de preşedinte premier-interimar după demisia lui Emil Boc, dar în zilele următoare se va vedea dacă PDL îl va sprijini mai departe.

Preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru a desemna un premier care să vină în parlament şi să ceară votul de încredere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO