Eveniment

Pregătindu-se să fie sufocată energetic de Rusia, pentru prima oară, Germania le cere cetăţenilor să conserve energie şi să stocheze gaze. "Fiecare kilowatt-oră ajută în această situaţie". Putin închide rând pe rând robinetele de gaze către Europa

Pregătindu-se să fie sufocată energetic de Rusia,...

Autor: Ştefan Stan

16.06.2022, 16:09 2928

Guvernul german a lansat un apel către cetăţenii din cea mai mare economie a UE să economisească energie, în condiţiile în care Rusia taie livrările de gaze către tot mai multe ţări europene, scrie FT. 

Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că situaţia este "gravă" şi că "acum este momentul" ca întreprinderile şi cetăţenii obişnuiţi să economisească energie şi să stocheze gaze. "Fiecare kilowatt-oră ajută în această situaţie", a spus el într-un apel video publicat joi pe Twitter.

Gazprom, exportatorul de gaze controlat de stat al Rusiei, a redus în ultimele zile cu 60% debitele prin conducta Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, invocând probleme tehnice. Dar Germania a declarat că această măsură este politică.

Cea mai mare companie de furnizare a energiei electrice din Germania, RWE, a raportat joi o reducere a fluxurilor de gaz. Livrările din Italia au fost reduse cu 15% miercuri, iar compania energetică italiană Eni a declarat că deficitul s-a agravat joi, în timp ce Slovacia a raportat o reducere de 30% a fluxurilor. Între timp, compania energetică austriacă OMV a declarat că a fost informată de Gazprom că volumele de livrare vor fi reduse.

Reducerea livrărilor ruseşti a venit în contextul în care liderii Germaniei, Italiei şi Franţei au vizitat joi Kievul în semn de susţinere pentru guvernul ucrainean, la aproape patru luni de la invazia Rusiei.

Politicienii din UE au acuzat Rusia că şi-a transformat efectiv în armă rolul de unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din lume, în timp ce sancţiunile europene impuse în urma invaziei au generat temeri privind noi reduceri de retorsiune din partea Rusiei.

Preţurile europene la gaze, care se apropie deja de niveluri record, au crescut cu peste 70% în această săptămână ca răspuns la ultimele restricţii de aprovizionare, ajungând miercuri la 146 de euro pe megawat oră - un câştig de aproape 30% în cursul zilei.

Moscova a pus reducerea fluxurilor de gaz către Germania pe seama problemelor tehnice ale gazoductului Nord Stream, după ce echipamentele de pompare, furnizate de compania germană Siemens Energy, au fost blocate de sancţiunile canadiene în urma unor lucrări de întreţinere la o fabrică din Montreal. Doar aproximativ 67 milioane de metri cubi de gaz sunt pompate în prezent prin Nord Stream - 40% din capacitatea sa tehnică.

Trimisul Rusiei la UE, Vladimir Chizhov, a avertizat joi că alte probleme legate de reparaţii ar putea duce la oprirea completă a gazoductului, cu consecinţe devastatoare pentru Germania.

"Ar trebui să se întrebe Siemens de ce a trebuit să trimită turbinele în Canada pentru reparaţii", a declarat Chizhov pentru agenţia de presă Ria Novosti. "Când toate aceste turbine vor merge în Canada pentru întreţinere, s-ar putea opri. Cred că va fi o catastrofă pentru Germania".

Habeck a declarat că Berlinul a fost conştient de faptul că sancţiunile impuse de Canada ar putea afecta programele de întreţinere pentru staţiile de compresoare ale Nord Stream, dar că acest lucru ar putea deveni o problemă doar în toamnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO