Eveniment

Pregătiţi-vă de scumpiri. Preţurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă

Pregătiţi-vă de scumpiri. Preţurile gazelor naturale...

Autor: Dorin Oancea

07.08.2021, 17:23 6124

Preţurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, în condiţiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe pieţele cheie, scrie Reuters.

Preţurile gazelor naturale din Olanda, de referinţă în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, arată datele Reuters.

Comercianţii cred că preţurile medii din iarnă vor depăşi vârfurile de anul trecut, când îngheţul din nordul Asiei a trimis LNG în creştere cu peste 200%.

"Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe şanse de a creşte stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute", a declarat un comerciant din Singapore. .

Preţul mediu pentru un contract de derivate LNG în decembrie în Asia de Nord-Est este de aproximativ 17,65 dolari pe mmBtu şi de aproximativ 17,80 dolari pe mmBtu pentru ianuarie, a spus o sursă din Singapore.

Pentru comparaţie, preţurile de livrare în decembrie anul trecut a fost în medie de aproximativ 11,50 dolari pe mmBtu, iar în ianuarie s-au apropiat de aproximativ 17 dolari pe mmBtu.

Asia de Est, care găzduieşte primii doi importatori de LNG din lume, Japonia şi China, a primit cu 18 milioane de tone mai mult în primele şapte luni ale anului 2021 decât în ​​2020, a spus Xi Nan, vicepreşedinte al pieţelor de gaze şi energie la Rystad Energy.

Japonia a stimulat importurile de LNG pentru a evita o criză de energie ca urmare a temperaturilor crescânde, în timp ce firmele chineze cumpără pentru a satisface cererea maximă din regiunile sudice şi pentru a depozita pentru iarnă.

Preţurile europene ale gazelor naturale au crescut şi ele, preţurile la hub-ul olandez TTF crescând cu 32% în ultima lună la niveluri maxime, alimentate de întreruperile de mentenanţă de vară din Norvegia, aprovizionarea scăzută a cu LNG, preţurile ridicate ale carbonului şi inventarele scăzute.

Depozitarea europene de gaze sunt în prezent pline în proporţie de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, spun analiştii.

"Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, infeluenţând preţurile", au declarat analiştii ING într-o notă recentă.

Gazprom a renunţat să rezerve capacităţi suplimentare de tranzit a gazelor pentru a satisface cererea, situaţie care sporeşte riscurile de creştere a preţurilor în Europa, au adăugat analiştii.

În SUA preţurile futures ale gazelor naturale au atins nivelul maxim pe 31 de luni. Timera Energy preconizează temperaturi peste medie până în septembrie şi niveluri de stocare sub media pe cinci ani. Evoluţia actuală a pieţei futures sugerează că preţurile vor rămâne peste 4 dolari pe MMBtu până în martie 2022.

În ceea ce priveşte oferta, aproape 30 de milioane de tone de LNG suplimentare sunt aşteptate anul acesta, dar vor fi absorbit rapid de primele două regiuni consumatoare din Europa şi Asia, spun analiştii. Cele două pieţe se vor lupta pentru aprovizionarea cu LNG în această iarnă, mai ales dacă vor fi temperaturi scăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO