• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Eveniment

Premieră în România: La Cluj se va deschide un centru integrat de transplant inimă, rinichi, ficat şi plămâni, unic în ţară

Premieră în România: La Cluj se va deschide un centru integrat de transplant inimă, rinichi, ficat şi plămâni, unic în ţară

Autor: Vasile Magradean

29.01.2019, 12:14 2313

Un centru intergrat de transplant pentru inimă, rinichi, ficat şi plămâni, cu 300 de locuri, unic în România, se va înfiinţa la Cluj, finanţarea urmând să fie asigurată din fonduri judeţene şi europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că centrul va putea fi construit în maxim 5 ani, după care va urma dotarea acestuia.

”Dorim să facem pe un teren din Cluj-Napoca aparţinând Consiliului Judeţean Cluj cu o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi un centru integrat de transplant, care va asigura posibilitatea de a se realiza aici transplant de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. Va fi o finanţare a CJ Cluj, dar şi europeană, este un proiect unic în România şi printre puţinele de acest fel din Europa. Părerea mea că în maxim 5 ani vom finaliza construcţia, după care va urma şi dotarea ulterioară. Noul centru va avea 300 de paturi, iar aici urmează să fie relocat şi Institutul Clinic de Urologie şi Transoplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca”, a spus Tişe.

Potrivit acestuia, în perioada următoare se vor începe procedurile pentru studiile de fezabilitate, care vor da şi costurile proiectului, dar şi pentru un concurs de soluţii aferente construcţiei.

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, Vasile Mureşan, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că proiectul centrului intergrat de transplant va fi unic în România şi printre puţinele din UE de acest gen, de care vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară dar şi din străinătate.

”Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor veni aici şi medici din străinătate. Va fi o activitate de cercetare şi formare continuă, o activitate complexă, va fi un centru important de chirurgie important. Vitorul centru integrat va avea şi un heliport”, a subliniat Mureşan.

Centrul integrat de transplant va fi realizat în parteneriat cu Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie ”Octavian Fodor”, Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu”, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915