Eveniment

Premieră pe piaţa din România: BEI acordă primul împrumut care poate fi plătit în lei unei societăţi din România

Premieră pe piaţa din România: BEI acordă primul...

Autor: Dragoş Dinu

14.12.2017, 17:40 433

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă primul împrumut  unei societăţi din România care poate fi plătit în moneda locală. Este vorba de o sumă de 50 de milioane de euro care va fi acordată companiei Transgaz.

Ca şi în cazul primei tranşe a împrumutului de 50 de milioane de euro, acord semnat în octombrie 2017, fondurile BEI vor finanţa construirea unui culoar european de transport al gazelor (BRUA) pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze şi pentru a reduce dependenţa energetică prin diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare cu gaz. Operaţiunea este susţinută de Fondul European pentru investiţii strategice (EFSI), pilonul principal al Planulului de investiţii pentru Europa (IPE)

„Creditul va oferi Transgaz o mai mare flexibilitate în a evita riscurile cursului de schimb în finanţarea infrastructurii de gaze din regiune. Proiectul contribuie la extinderea numărului de furnizori de gaze din Europa de Sud-Est şi deschide piaţa regională la o competiţie crescută”, declară Andrew McDowell, vice-preşedintele BEI.

Cât despre conducta finanţată de BEI, reprezintă o primă fază a secţiunii din România a gazoductului BRUA, cu un traseu din Bulgaria către Austria prin România şi Ungaria. Proiectul Transgaz-Brua, care se estimează că va costa peste 500 de milioane de euro, a primit o subvenţie în valoare de 179 milioane de euro de la Comisia Europeană în cadrul Connecting Europe Facility (CEF).

„Apreciez în mod deosebit flexibilitatea manifestată de BEI şi aş dori să felicit echipele care au contribuit la acest rezultat. Pentru compania noastră, această linie de finanţare face parte dintr-un set de măsuri pe care ne bazăm pentru proiectele noastre majore de infrastructură", a spus, Ion Sterian, directorul general al Transgaz

Banca Europeană de Investiţii va finanţa construcţia unei conducte de gaze cu o lungime de 476 de kilometric între localităţile Podişor şi Recaş, trei staţii de compresoare amplasate în România la Podişor, Bideşti şi Jupa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO