Eveniment

Premierul Cioloş la Bruxelles: Mecanismul britanic de salvgardare să funcţioneze doar în situaţii excepţionale

Jean-Claude Juncker (dreapta) l-a primit pe premierul Dacian Cioloş la Bruxelles

Jean-Claude Juncker (dreapta) l-a primit pe premierul Dacian Cioloş la Bruxelles

Autor: Iulian Anghel

16.02.2016, 00:05 171
România vrea ca mecanismul de salvgardare cerut de britanici (interzicerea ajutoarelor sociale pentru muncitorii străini în Marea Britanie, pentru o perioadă de câţiva de ani), să fie aplicat în situaţii excepţionale şi pe un termen cât mai scurt.

De asemenea, şi în privinţa alocaţiilor pentru copii, mecanismul de restrângere a drepturilor trebuie să se aplice doar celor care vin de acum înainte la muncă în Marea Britanie nu şi celor care sunt deja acolo, a susţi­nut ieri premierul român Dacian Cioloş, după o întâlnire cu şeful Comisiei Europene Jean- Claude Juncker.

Premierul Dacian Cioloş s-a aflat ieri la Bruxelles, având programate mai multe întâlniri cu oficiali UE, cea mai importantă fiind cea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu care a discutat despre migraţie, aderarea la Schengen şi raportul MCV. Dar subiectul Brexit, deşi nu a fost pe agenda discuţiei dintre Ciloş şi Junker, a fost abordat în conferinţa de presă ulterioară. „România doreşte să găsească soluţiile ca Marea Britanie să rămână în UE”, dar are unele observaţii, a declarat Cioloş, adăugând că subiectul care se va afla pe agenda summitului UE din 18 şi 19 februarie este în agenda preşedintelui Klaus Iohannis.

În Marea Britanie sunt 152.000 de români înregistraţi pe baza numărului de asigurare (National Insurance Number) - un număr unic de identificare care centralizează contribuţiile sociale plătite în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În ceea ce priveşte un subiect care obsedează Bucureştiul – Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în fapt o monitorizare pe Justiţie -  preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a spus că acesta va fi ridicat în cursul mandatului actualei Comisii, ceea ce a provocat replica premierului român: Sper că România nu va trebui să aştepte până în ultimul an pentru ca acest lucru să se întâmple (2019). Premierul Dacian Cioloş s-a aflat ieri şi se află şi astăzi la Bruxelles, având programate mai multe întâlniri cu oficiali ai UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO