Eveniment

Premierul Cioloş: Să nu adăugăm la Brexit şi atentate incertitudini interne, care ne pot lovi economia

Premierul Dacian Cioloş

Premierul Dacian Cioloş

Autor: Iulian Anghel

26.07.2016, 00:05 455
România trebuie să-şi ţină sub control bugetul şi deficitul bugetar pentru a nu adăuga la incertitudinile ex­ter­ne - precum Brexitul sau atentatele - pro­priile-i incertitudini, lovind astfel în economie, susţine premierul Dacian Cioloş.

„Aceste evenimente (Brexit şi atentatele din UE – n.red.) au un impact imediat pentru că creează incertitudine şi ştiţi că pe pieţele financiare cel mai periculos lucru este incertitudinea, ceea ce creează volatilitate pe pieţe şi asta poate să aibă un impact asupra predictibilităţii în economie. Aceste lucruri pot să aibă un impact şi asupra economiei României prin gradul de incertitudine pe care îl creează şi acest grad de incertitudine depinde şi de viteza, de rapiditatea cu care liderii politici sunt în măsură să ia decizii după astfel de evenimente“, a declarat premierul, citat de Mediafax.

El a adăugat că, faţă de toate acestea, nu mai este nevoie ca România să adauge propriile-i incertitudini, care i-ar speria şi mai tare pe investitori. De aceea este important ca la Bucureşti să existe predictibilitate la nivel legislativ şi capacitate de a putea controla bugetul şi deficitul bugetar şi printr-o administraţie cât mai eficientă şi mai performantă.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus recent prognozele de creştere economică pentru anul viitor pentru principalele economii europene, scăderile variind de la 0,1% în Franţa până la 0,4% în Germania şi 0,9% în Marea Britanie, ca urmare a Brexitului.

Miniştrii de finanţe ai G20 au admis săptămâna trecută că Brexitul va încetini economia mondială. Prognozele FMI indică o creştere a economiei mondiale cu 3,1% anul acesta şi cu 3,4% anul viitor, în scădere cu 0,1% pentru ambii ani, faţă de prognozele anterioare.

Pentru Germania principala destinaţie de exporturi a României -– prognoza indică o creştere de economică de 1,6% anul acesta şi de 1,4% anul viitor, în creştere cu 0,1% în 2016 şi în scădere cu 0,4% anul viitor, faţă de prognoza din aprilie. Dar o scădere a Europei ar fi problematică pentru România, având în vedere că UE este destinaţia majorităţii exporturilor româneşti.

În privinţa România FMI nu a oferit date noi, dar economia va avansa în opinia majorităţii analiştilor cu peste 4% anul acesta, principala problemă a României fiind nivelul deficitului care ar putea depăşi anul viitor 3% din PIB, dae şi populismul politicienilor aflaţi în prag de alegeri.

Săptămâna trecută, agenţia americană de evaluare financiară Ficht nota că deficitul bugetar al României va fi în 2016 de 3% din PIB, iar în 2017 de 2,9% din PIB, aşa cum crede şi administraţia de la Bucureşti. Agenţia pune însă în discuţie sustenabilitatea finanţelor publice avâd în vedere importantele reduceri de taxe din ultima vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO